Раді пропонують надати статус ветеранів АТО добровольцям

13:16, 15 апреля 2020
Депутати сподіваються, що законопроект вдосконалить правовий механізм надання статусу учасника бойових дій.
Раді пропонують надати статус ветеранів АТО добровольцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради з’явився текст законопроекту № 3317 «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо вдосконалення правового механізму підтвердження участі в антитерористичній операції учасників добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України».

Авторами є народні депутати від групи «За майбутнє» на чолі із Тарасом Батенком. Депутати сподіваються, що  законопроект вдосконалить правовий механізм надання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни тощо для учасників добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності України під час зупинення агресії в рамках антитерористичної операції, а також сприятиме покращенню соціального захисту членів сім’ї добровольців, що загинули, пропали безвісти або померли, захищаючи Україну, добровольчі формування яких не ввійшли до складу офіційних збройних формувань України.

Що пропонують депутати

Пропонується внести зміни до статей 6, 7 і 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Законопроект передбачає надання права підтверджувати участь особи в захисті України з метою отримання статусу учасника бойових дій особам, які вже отримали статус учасника бойових дій і належать до учасників добровольчих формувань.

Також пропонується надати альтернативну можливість особам, які отримали інвалідність внаслідок війни, та членам сімей учасників добровольчих формувань, що загинули чи пропали безвісти, самостійно подавати для отримання відповідного статусу клопотання, обов’язково підтверджене свідченнями трьох (у окремих випадках двох) осіб, які вже отримали статус учасника бойових дій.

Окрім цього, статус члена сім’ї учасника бойових дій пропонується поширити на членів сім’ї учасників добровольчих формувань, які не потрапили до складу офіційних збройних формувань України, за умови, що такі особи перебували в складі відповідного добровольчого формування в зоні проведення антитерористичної операції протягом 30 днів.

«Судово-юридична газета» писала, що Комітет з питань антикорупційної політики схвалив законопроекти про суд присяжних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду