У Верховній Раді пропонують посилити відповідальність за невиконання законних вимог депутата

11:56, 20 апреля 2020
Законопроектом посилюється відповідальність за ненадання відповіді на депутатське звернення.
У Верховній Раді пропонують посилити відповідальність за невиконання законних вимог депутата
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №3354«Про внесення змін до статті 188-19 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за невиконання законних вимог народного депутата України, Рахункової палати, члена Рахункової палати». Ініціатором законопроекту виступив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект розроблено з метою створення умов для ефективного здійснення народними депутатами України, передбачених Конституцією України та чинним законодавством України повноважень.

Що пропонується законопроектом

Проектом Закону пропонується внести зміни до статті 188-19 Кодексу України про адміністративні правопорушення, встановивши відповідальність за ненадання відповіді на депутатське звернення, депутатський запит, а також збільшити розмір вже існуючих санкцій, передбачених у відповідній статті за невиконання законних вимог народного депутата України, Рахункової палати, члена Рахункової палати.

Зокрема встановлюється, що недодержання встановлених законом строків надання відповіді на звернення народного депутата України, ненадання, надання неправдивої або неповної інформації на таке звернення тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 340 до 850 грн.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 850 до 1700 грн.

Також закріплюється, що недодержання встановлених законом строків надання відповіді на запит народного депутата України, ненадання, надання неправдивої або неповної інформації на такий запит - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 3400 до 5950 грн.

Невиконання законних вимог Рахункової палати, члена Рахункової палати, створення перешкод у їх роботі під час здійснення ними своїх повноважень, надання неправдивої або неповної інформації або ненадання інформації у строк, встановлений законом, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 3400 до 5950 грн.

Ініціатор законопроекту зазначив, що прийняття законопроекту сприятиме створенню умов для ефективного здійснення народними депутатами України, передбачених Конституцією України та чинним законодавством України повноважень.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Раді планують посилити відповідальність за пошкодження телекомунікаційних мереж.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва