Депутати пропонують відкласти відкриття ринку землі, але на один день

13:30, 20 апреля 2020
Парламенту запропонували відкрити ринок землі в Україні не 1 липня, а 2 липня 2021 року.
Депутати пропонують відкласти відкриття ринку землі, але на один день
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді 15 квітня зареєстровано законопроект №3342, яким пропонується відтермінувати на 1 день набрання чинності Законом про ринок землі. Тобто, парламенту запропонували відкрити ринок землі в Україні не 1 липня, а 2 липня 2021 року

Авторами законопроекту «Про внесення змін до прикінцевих положень Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» щодо впровадження механізму реалізації прав гарантованих статтею 41 Конституції України виступили народні депутати від «Голосу» Ярослав Железняк та Володимир Цабаль.

«Є низка депутатів, які виступають за необхідність відстрочення початку першого етапу земельної реформи.

Задля досягнення консенсусу в питанні відкриття вільного обігу сільськогосподарських земель вбачаємо за можливе відтермінувати її початок, але не більше ніж на 1 день.

Такий строк відтермінування обґрунтовується тим, що тривала відсутність вільного обігу земель має негативні наслідки: тіньове використання земель, корупція у земельній сфері, відсутність конкуренції та заниження ціни орендної плати за землю, недоотримання надходжень в місцеві бюджети, відсутність іпотечного кредитування під заставу земель тощо.

Крім того, земельний мораторій обмежує конституційне право власності на землю. Громадяни України, які відчувають негативний вплив такого обмеження конституційного права на землю, намагаються захистити порушене право у судах, в тому числі і в Європейському суді з прав людини.

Крім того, є необхідність швидше перенести в офіційну площину обговорення ініціатив низки депутатів щодо перенесення строку початку вільного обігу земель сільськогосподарського призначення. Вказаний процес буде запущений через початок строку подання альтернативних до цього законопроєктів.

Така необхідність зумовлена важливістю надання строку аграріям для підготовки до початку вільного обігу земель сільськогосподарського призначення», - зазначають автори.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва