Що буде з зарплатою суддів ВАКС та слідчими суддями: з’явилися законопроекти

18:33, 22 апреля 2020
Депутати планують змінити вимоги для призначення на посаду судді ВАКС.
Що буде з зарплатою суддів ВАКС та слідчими суддями: з’явилися законопроекти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради з’явилися одразу декілька законопроектів, які безпосередньо стосуються функціонування судової гілки влади.

Перший законопроект: «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо визначення вищих спеціалізованих судів суб’єктами управління об’єктами державної власності» № 3349 від 16.04.2020. (Направлений до Комітету з питань правової політики).

Ним пропонується наділити Вищий спеціалізований суд правом  управління об'єктами державної власності, що належать до сфери його управління. 

Також цей законопроект визначає базовий розмір посадового окладу судді.

Його розмір не змінюється порівняно з діючою редакцією Закону (50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року), проте оклади суддів апеляційної інстанції та Вищого спеціалізованого суду розділили окремо. 

Більш цікавішим є   проєкт  Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» щодо забезпечення суду приміщенням та інших питань роботи суду» № 3348 від 16.04.2020. (Направлений до  Комітету з питань антикорупційної політики).

По-перше, слідчі судді ВАКС будуть обиратися на строк не більше трьох років і зможуть бути переобрані повторно.

По-друге, змінюються вимоги для призначення на посаду судді ВАКС.

Відповідно до законопроекту на посаду судді Вищого антикорупційного суду громадянин України може бути призначений, якщо він не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п’яти років, має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше сім років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою, а також володіє знаннями та практичними навичками, необхідними для здійснення судочинства у справах щодо корупційних та пов’язаних з корупцією кримінальних правопорушень.

На посаду судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду громадянин України може бути призначений, якщо він відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, передбаченим Законом України "Про судоустрій і статус суддів", а також володіє знаннями та практичними навичками, необхідними для здійснення судочинства у справах щодо корупційних та пов’язаних з корупцією кримінальних правопорушень, та відповідає одній із таких вимог:

1) має стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років;

2) має науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше сім років;

3) має досвід професійної діяльності адвоката, у тому числі щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше сім років;

4) має сукупний стаж (досвід) зазначеної у пунктах 1-3 цієї частини роботи (професійної діяльності) щонайменше сім років.

По-третє, із Закону вилучається заборону займати посаду судді ВАКС тій особі, що працювала (проходила службу) в органах прокуратури України, внутрішніх справ України, Національної поліції України, Державному бюро розслідувань, інших правоохоронних органах (органах правопорядку), податковій міліції, Службі безпеки України, митних органах, Національному антикорупційному бюро України, Національному агентстві з питань запобігання корупції, Національному агентстві України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Антимонопольному комітеті України, Рахунковій палаті, центральному органі виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

Раніше Голова ДСА Зеновій Холоднюк пояснив, чому в 2020 році ситуація с зарплатами в апаратах судів погіршилася.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва