Щоб запобігти поширенню коронавірусу у в’язницях, Уряд хоче зменшити кількість ув’язнених

13:30, 1 мая 2020
Згідно із законопроектом планують менше затримувати та більше достроково звільняти.
Щоб запобігти поширенню коронавірусу у в’язницях, Уряд хоче зменшити кількість ув’язнених
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабміном подано законопроект №3396 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, в установах виконання покарань та місцях попереднього ув'язнення». Про це повідомляє офіційний сайт Верховної Ради.

Відповідний законопроект був зареєстрований у Раді у понеділок, 27 квітня. Його розглянуть Комітет з питань правоохоронної діяльності та Комітет з питань правової політики.

Законопроект був ініційований з метою недопущення поширення цієї хвороби серед засуджених та осіб, узятих під варту.

 Вірогідність зараження коронавірусом осіб, які тримаються у місцях попереднього ув’язнення та установах виконання покарань є дуже високою, засуджені одного із слідчих ізоляторів навіть підняли бунт, коли до них направили декілька хворих.

 Проєкт Закону передбачає наступне:

  • запобіжний захід у вигляді тримання під вартою застосовується лише до осіб підозрюваних, обвинувачених у вчиненні злочину із застосуванням насильства або погрозою його застосування; умисного злочину, який спричинив загибель людини; злочину, віднесеного до підсудності Вищого антикорупційного суду; злочину, передбачених статтями 109-114-1, 258-258-5, 260, 261 Кримінального кодексу України;
  • забороняється проведення за межами місця попереднього ув’язнення слідчих (розшукових) дій відносно осіб, щодо яких обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою, за винятком слідчих (розшукових) дій, передбачених статтями 241 та 245 цього Кримінального процесуального кодексу України.

 Крім того, проєкт передбачає зменшення на період карантину строків відбуття засудженими до позбавлення волі покарання, після фактичного відбуття яких до них може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання  або  заміна невідбутої частини покарання більш м’яким.

 Також скорочуються строки розгляду суддею клопотання (подання) про вирішення питань, пов’язаних із умовно-достроковим звільненням від відбування покарання; заміною невідбутої частини покарання більш м’яким; звільненням від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років; звільненням від відбування покарання за хворобою. Зменшено строки підготовки та направлення до суду матеріалів щодо умовно-дострокового звільнення засудженого (в триденний строк.)

 Одночасно законопроект передбачає скорочення з десяти до п’яти років строку, протягом якого до особи не може застосовуватися амністія. Але це лише на період карантину.

 Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що засоби для прослуховування можуть бути легалізовані, якщо Рада ухвалить законопроект.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді