Чому Комітет Верховної Ради України з питань соцполітики направив Програму дій Уряду на доопрацювання

18:50, 6 мая 2020
Більшість положень проекту Програми дій Уряду характеризується загальнодекларативним характером
Чому Комітет Верховної Ради України з питань соцполітики направив Програму дій Уряду на доопрацювання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Програма дій Уряду, не відповідає навіть регламенту самого Кабінету Міністрів про складання Програми діяльності Кабінету Міністрів. Про це повідомила Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, на засіданні Комітету.

За її словами, більшість положень проекту програми дій Уряду, які стосуються саме соціальних питань, характеризується загальнодекларативним характером.

«Відповідно до регламенту Кабінету Міністрів України пункту 3, § 5 Програма діяльності має містити пропозиції в яких зазначаються стратегічні цілі, наводяться також орієнтовні фінансові-економічні розрахунки матеріальних і фінансових витрат, необхідних для виконання Програми. Також зазначаються очікувані результати та строки виконання відповідних завдань. Та програма яка подана, не відповідає навіть регламенту самого Кабінету Міністрів про складання Програми діяльності Кабінету Міністрів».

Також Галина Третьякова зауважила, що Програма дій Уряду не містить жодних державних соціальних стандартів.

«В програмі немає мінімальних розмірів заробітної плати, пенсії, прожиткового мінімуму, немає будь-яких орієнтовних показників, відповідно до яких члени комітету могли  б зорієнтуватися щодо рівня доходу населення. Програма дій Уряду повністю ігнорує Указ Президента України №722 від 2019 року «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року». Цим указом Президента основною визначною ціллю визначено подолання бідності, водночас, Програма дій Уряду не містить жодної компоненти, яким чином Кабінет Міністрів України пропонує це зробити».

Крім того, Голова комітету зазначила, що в Програмі дій Уряду не визначено жодної деталі, яким чином буде здійснюватися, адресність надання соціальних послуг.

«Ми намагаємося цю адресність монетезувати майже повністю. Це начебто позитивний крок. Водночас, у Програмі дій Уряду не визначено жодної деталі, яким чином, наприклад, буде здійснюватись надання транспортних послуг для тих категорій населення, які сьогодні мають таку пільгу чи таку соціальну допомогу.

Ми розуміємо, що для реального впровадження системи адресної соціальної допомоги, ми маємо отримувати від домогосподарств не тільки соціальну декларацію, але й  мати інформацію про статки  і доходи домогосподарств. Але в Програмі дій Уряду, жодним чином не сказано, як буде розвиватись такий показник як прожитковий мінімум і чи буде він оподатковуватись чи ні, та відповідно чи будуть залишатись гроші у домогосподарств на покриття потреб соціального характеру»,- зазначила вона

Третьякова підкреслила, що Програма дій Уряду не містить категорії напрямку як бідність у людей з інвалідністю. Також за її словами Програма практично не містить норм, щодо соціального захисту прав ветеранів війни, учасників бойових дій.

За результатами обговорення Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді направити проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України №3330 на доопрацювання.

Також ми писали, що Кабмін презентував Програму дій уряду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду