У Раді хочуть визначити статус малонаселених територій: подано законопроект

19:15, 6 мая 2020
Критерієм віднесення населених пунктів до категорії малонаселених є густота сільського населення, яка не перевищує 15 осіб на 1 кв.км.
У Раді хочуть визначити статус малонаселених територій: подано законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народні депутати Антон Поляков, Юлія Яцик, Олег Семінський  та інші зареєстрували законопроект №3429 «Про статус малонаселених територій».

Народні обранці зазначили, що на сьогодні сільські території знаходяться в катастрофічному стані: відбувається погіршення стану природніх ресурсів та екологічної ситуації, прийшли в занепад інженерна та соціальна інфраструктура, система соціальних послуг (освіта, медицина, культура) та сфера побуту, знижується людський потенціал, процвітає безробіття й бідність, що стимулює трудову міграцію та від’їзд працездатного населення  із села. Через це над українським селом нависає страшна небезпека зникнення.

З огляду на це, виникла гостра необхідність визначити статус малонаселених територій з метою надання додаткових державних гарантій для соціально-економічного розвитку таких населених пунктів.

Що пропонується законопроектом

Законопроектом пропонується встановити, що до малонаселених територій належать населені пункти в яких проживає критично низька численність населення та які мають недостатньо розвинуті сферу застосування праці та систему соціально-побутового обслуговування, обмежену транспортну доступність.

В документі зазначається, що критерієм віднесення населених пунктів до категорії малонаселених є густота сільського населення, що проживає на території таких адміністративно-територіальних одиниць, яка не перевищує 15 осіб на 1 квадратний кілометр.

Пропозиції щодо надання населеним пунктам статусу малонаселених подаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної регіональної політики, державної політики у сфері розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Кабінету Міністрів України.

Перелік населених пунктів, яким надається статус малонаселених населених пунктів, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Статтею 5 законопроекту пропонується встановити державні гарантії соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус малонаселених, до яких віднесено, зокрема, врахування підвищеного коефіцієнту для малонаселених населених пунктів при розрахунку розміру офіційних трансфертів з державного бюджету місцевим на виконання делегованих державою повноважень (освітня субвенція, медична субвенція та ін.).

При цьому, згідно із положеннями частини першої статті 6 законопроекту, розмір освітньої, медичної субвенції та субвенції на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у малонаселених населених пунктах збільшується на 20 відсотків. Розпорядниками яких  є ради об’єднаних територіальних громад (за відсутності - районні ради).

Як зазначено у пояснювальній записці,  метою прийняття законопроекту є вжиття невідкладних заходів стосовно збереження та розвитку малонаселених територій.

Також ми повідомляли, що  внесення поправок та пропозицій до законопроектів хочуть удосконалити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду