Депутатам пропонують посилити відповідальність за забруднення лісів

18:45, 18 мая 2020
Законопроект підготовлений з метою посилення відповідальності за засмічення лісових насаджень відходами різних видів.
Депутатам пропонують посилити відповідальність за забруднення лісів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради з’явився текст законопроекту №3465 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за засмічення лісових насаджень». Авторами є група депутатів від фракції «слуга народу» на чолі Євгенієм Грабарим. Даний законопроект підготовлений з метою посилення відповідальності за засмічення лісових насаджень відходами різних видів.

Новації від депутатів

Пропонується змінити підходи до відповідальності за засмічення лісових насаджень. Наявна редакція ст. 73 у  КУпАП містить розмір штрафу за засмічення лісів (425-850 грн. для громадян та 850-1700 грн. для посадових осіб). Окрім цього перелік осіб, уповноважених на складання протоколів за цією статтею обмежено працівниками лісового господарства, як і розгляд таких протоколів.

Пропонується підвищити розмір штрафів (4250-5950 грн. для громадян та 5950 – 8500 грн. для посадових осіб) та доповнити ст. 73 частиною другою, яка передбачає ще більш жорстке покарання (17000 – 32000 грн. для громадян та 32000-51000 грн. для посадових осіб) за організацією сміттєзвалищ у лісових насадженнях.

При цьому під організацією сміттєзвалищ запропоновано розуміти створення таких звалищ та розміщення сміття і відходів на уже існуючих звалищах з використанням транспортних засобів незалежно від кількості відходів.

Окрім цього, пропонується розширити перелік осіб, уповноважених складати протоколи про адміністративні правопорушення за ст.. 73 КУпАП, а саме за рахунок осіб, уповноважених виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад та працівниками органів внутрішніх справ (Національної поліції).

Також пропонується виокремити забруднення лісів відходами виробництва чи небезпечними відходами та запровадити за це кримінальну відповідальність, доповнивши   Кримінальний кодекс України статтею 239-3, яка передбачатиме відповідальність у вигляді штрафу 85000 – 17000 грн., або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, а у випадку вчинення діяння повторно або за попередньою змовою групою осіб - обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Міністерство юстиції підготувало законопроект, яким пропонується переосмислення виконавчого провадження в Україні під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень та рішень інших органів». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва