Федір Веніславський розповів про переїзд КСУ до Харкова та призначення до нього суддів

10:45, 22 мая 2020
Федір Веніславський про переїзд КСУ : «Якщо не подобається Харків, – давайте перенесемо у Львів».
Федір Веніславський розповів про переїзд КСУ до Харкова та призначення до нього суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представник президента в Конституційному суді України Федір Веніславський розповів про призначення суддів КСУ та переїзд останнього до Харкова. Про це він повідомив в інтерв’ю «Главкому».

Сьогодні в складі КСУ не вистачає трьох суддів, двох має призначити парламент та ще одного – з’їзд суддів. Від з’їзду суддів двох суддів КСУ було обрано в жовтні 2019 року – Петра Філюка і Галину Юровську. Ще одна вакансія від з’їзду суддів буде заповнена після того, як закінчиться карантин.

На сьогодні через карантин Верховна Рада ще не мала можливості призначити судді за своєю квотою.

На два вакантних місця було оголошено два конкурси, і далі профільний комітет ВР відправів документи всіх кандидатів на спеціальну перевірку. У зв’язку з карантином спецперевірка затягнулася і відбувалася фактично вдвічі довше звичайного. Після того, як надійдуть документи щодо спецперевірки, комітет з питань правової політики повинен провести співбесіду з кандидатами.

Федір Веніславський  розповів, що виникла дискусія, чи можна проводити співбесіду з кандидатами на посаду судді онлайн. Бо членам комітету треба оцінити морально-психологічний портрет кандидатів, їхню готовність працювати на благо держави та стійкість до якихось негативних проявів, які супроводжують діяльність судді. Було прийняте рішення, що все таки співбесіди буде краще провести після того, як закінчиться карантин. Якщо все буде нормально, найближчими тижнями комітет зможе провести ці співбесіди та рекомендувати кандидатів до розгляду у Раді.

Крім того, Федір Веніславський  пояснив, що перенесення Конституційного суду в Харків абсолютно вкладається в логіку передвиборчої програми і президента, і партії «Слуга народу» щодо децентралізації влади. Вона передбачає, що якісь органи державної влади, в тому числі, можуть бути перенесені зі столиці в інші міста. Президент підтримує цю ідею.

Веніславський прогнозує, що найближчим часом, коли Рада увійде в нормальне робоче русло, цей законопроєкт буде обов’язково внесений до зали і, сподівається, що він буде прийнятий.

«Насправді, перенесення КС до Харкова – це лише один із аспектів законопроєкту, там дуже багато інших корисних ідей. Якщо не подобається Харків, – давайте перенесемо у Львів між першим і другим читанням. Дистанціювання КС до Харкова саме по собі у великій мірі унеможливить якісь не зовсім правомірні аспекти спілкування суддів з іншими суб’єктами, які мають свій інтерес», - додав він.

Раніше Галина Третьякова пояснила, навіщо вона пропонує перенести КСУ до Харкова.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді