Раді пропонують посилити відповідальність за підкуп виборців

16:40, 9 июня 2020
Законопроект забороняє видачу матеріальної допомоги та інших видів майнового або немайнового стимулювання виборців з метою вплинути на їх волевиявлення.
Раді пропонують посилити відповідальність за підкуп виборців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради опублікували текст законопроекту  №3571 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення протидії підкупу виборців». Авторами є депутати від фракції «Слуга народу» Сергій Гривко, Михайло Лаба, Євгеній Брагар та інші. Автори зазаначають, що законопроект спрямований на посилення протидії підкупу виборців, на встановлення законодавчих обмежень та заборон відносно видачі за допомогою підприємств, установ, організацій та владних структур під час виборів матеріальної допомоги та інших видів майнового або немайнового стимулювання виборців з метою вплинути на їх волевиявлення.

Новації

 Депутати пропонують внести зміни до статті 57 Виборчого кодексу, прописавши, що під час виборчого процесу всіх виборів забороняється здійснення органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності  та господарювання (в тому числі благодійними, громадськими і т.д.) масової  (більше ніж 50-ти особам протягом одного календарного місяця) видачі громадянам безповоротної матеріальної (грошової) допомоги або допомоги в іншій формі (майна, переваг, пільг, послуг, нематеріальних активів, будь-яких інших вигод нематеріального чи негрошового характеру), крім випадків, коли відповідна діяльність відноситься до безпосередніх повноважень органів державної влади або органів місцевого самоврядування (їх структурних підрозділів) і здійснюється ними у відповідному обсязі на постійній основі. Також під час виборчого процесу забороняється зміна (перерозподіл) повноважень органів державної влади або органів місцевого самоврядування (їх структурних підрозділів) з метою здійснення видачі громадянам безповоротної матеріальної (грошової) допомоги або допомоги в іншій формі в нетиповий спосіб. Порушення вказаних у цьому абзаці вимог вважається підкупом виборців.

Замінити пункт 4 і додавши пункт 5 статті 160 Кримінального кодексу. Зокрема прописавши, що здійснення під час виборчого процесу видачі громадянам безповоротної матеріальної (грошової) допомоги або допомоги в іншій формі (майна, переваг, пільг, послуг, нематеріальних активів, будь-яких інших вигод нематеріального чи негрошового характеру) з порушенням обмежень, встановлених законодавством, а також зміна (перерозподіл) під час виборчого процесу повноважень органів державної влади або органів місцевого самоврядування (їх структурних підрозділів) з метою здійснення видачі громадянам безповоротної матеріальної (грошової) допомоги або допомоги в іншій формі в нетиповий спосіб -

карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк зі штрафом від однієї тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи комісії з референдуму, членом ініціативної групи референдуму, кандидатом або його довіреною особою на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії чи комісії з референдуму, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, офіційним спостерігачем на виборах або референдумі, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва