«Схема» на «Укрзалізниці»: деталі

14:30, 10 июня 2020
Чиновників підозрюють в «незакінченому замаху на заволодіння коштами «Укрзалізниці» в особливо великому розмірі, вчиненому службовими особами».
«Схема» на «Укрзалізниці»: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомила про підозру 4 особам, яких підозрюють у зловживаннях під час запровадження е-квитків на «Бориспільський експрес» (поїзд, що сполучає аеропорт «Бориспіль» та Київ). Про це повідомляє прес-служба відомства.

Деталі

Слідство встановило, що у 2018 році посадовці «Укрзалізниці» ініціювали закупівлю нового програмного забезпечення для організації системи продажу е-квитків на «Бориспільський експрес»: аби кожна особа могла купити квиток через Інтернет. При цьому, на думку слідства, для уникнення проведення відкритих торгів для визначення компанії, яка б розробила відповідне програмне забезпечення, службовці підробили документацію та організували закупівлю за переговорною процедурою – без конкурсу.

Слідство встановило, що надане для продажу квитків на «Бориспільський експрес» програмне забезпечення «Укрзалізниці» має такі ж властивості і функції, як у вже наявного електронного сервісу https://booking.uz.gov.ua – через який кожен українець може купити квиток на потяг. Також слідчі встановили, що розробник даного сервісу запропонував «Укрзалізниці» безкоштовно реалізувати електронний продаж на «Бориспільський експрес», просто додавши відповідну опцію до вже функціонуючого сервісу.

Проте чиновники «Укрзалізниці» витратили 10,4 млн гривень за придбання цієї опції у іншої компанії.

У прес-службі САП повідомляють, що на час проведення слідства «Укрзалізниця» зупинила розрахунок з приватною компанією за створення даної опції.

У прес-службі повідомляють, що детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) повідомили про підозру  директору філії Головного інформаційно-обчислювального центру «Укрзалізниці», його колишньому заступнику та ще двом особам – директору приватної фірми та бенефіціарному власнику іншої приватної компанії.

Вказаним чиновникам, причетним до реалізації схеми, повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України («незакінчений замах на заволодіння грошовими коштами АТ «Укрзалізниця» в особливо великому розмірі, вчинений службовими особами державної компанії шляхом зловживання власним службовим становищем за попередньою змовою групою осіб»).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси