До 1 січня 2021 року державні органи не платять борги за рішеннями судів: що буде робити Верховна Рада

08:00, 4 июля 2020
Заблоковане Верховною Радою стягнення боргів з державних органів можуть відновити.
До 1 січня 2021 року державні органи не платять борги за рішеннями судів: що буде робити Верховна Рада
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», наразі стягнути кошти за виконавчим листом з державних органів неможливо. Закон про зміни до Держбюджету від 13 квітня призупинив дію норми Бюджетного кодексу, якою передбачено здійснення казначейством безспірного списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду.

Тобто держава до 2021 року не буде здійснювати виплати за рішеннями, в яких вона є боржником.

Так, відповідно до абз. 8 ст. 2 ч. 2 Прикінцевих положень Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13 квітня 2020 року №553-ІХ установлено, що тимчасово, з дня набрання чинності цим законом і до 1 січня 2021 року не застосовуються норми частини 1 статті 25 Бюджетного кодексу, якими передбачено здійснення Казначейством безспірного списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду.

При цьому виконавчий документ, відповідно до п. 6 Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою КМУ від 03.08.2011 № 845, приймається до виконання, але безспірне списання коштів відповідно до підпункту 4 пункту 13 Порядку зупиняється.

Наразі у парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо відновлення можливості безспірного списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду» № 3777 від 02.07.2020.

Як зазначають автори – народні депутати України Володимир Ватрас, Роман Бабій, Максим Дирдін та інші, законопроєктом пропонується відновити дію частини першої статті 25 Бюджетного кодексу України щодо здійснення Казначейством України безспірного списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду.

«Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 553-ІХ від 13.04.2020 року Державну казначейську службу України, по суті, позбавили до 1 січня 2021 року своїх повноважень на безспірне списання коштів державного та місцевого бюджетів на підставі рішення суду.

На даний момент стягувачам неможливо отримати належні суми, навіть маючи на руках рішення суду, яке вступило в законну силу, і відповідний виконавчий документ.

Відповідно до статті 129 Конституції України однією із основних засад судочинства є обов’язковість судового рішення. Стаття 8 Конституції України встановлює, що Конституція України має найвищу юридичну силу, і норми Конституції є нормами прямої дії. Тому абзац 9 пункту 2 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» не відповідає Конституції України.

Відповідно до частини 4 статті 3 Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» держава гарантує виконання рішень судів про стягнення коштів, боржником за яким є державний орган, державне підприємство, та перерахування коштів стягувачу у тримісячний строк з дня надходження всіх необхідних для цього документів та відомостей. Але прийнятий закон № 553-ІХ від 13.04.2020 року цю норму нівелював.

Тому необхідно  відновити дію частини 1 статті 25 Бюджетного кодексу України.

Зміни вносяться з метою розблокування норми, яка дозволить Державній казначейській службі України у звичайному режимі здійснювати безспірне списання коштів державного та місцевого бюджетів на підставі рішення суду», — вказано в пояснювальній записці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки