НБУ образився на депутата за законопроект про мораторій на позбавлення іпотечного житла

11:43, 16 июля 2020
Нацбанк каже, що продовження мораторію гальмує іпотеку, Дубінський лякає напруженням у суспільстві.
НБУ образився на депутата за законопроект про мораторій на позбавлення іпотечного житла
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній раді ухвалити в першому читанні і в цілому законопроект № 3640 від 11.06.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».

Голова Комітету повідомив про це в соцмережах.

Автором законопроекту є народний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Дубінський.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» в частині поширення неможливості позбавлення житла осіб, які хоч і не зареєстровані в іпотечному житлі, однак фактично в ньому  проживають.

Чинність Закону «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» продовжується до прийняття окремого закону, який врегульовує не тільки питання реструктуризації заборгованості позичальників за валютними кредитами, а й порядок та особливості звернення стягнення на іпотечне майно.

Законопроектом пропонується  внести зміни до  Кодексу України з процедур банкрутства в частині вилучення норми щодо втрати чинності  Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» з 21.10.2020.

Мораторій планують продовжити до 01.01.2022 року, хоча спочатку планували до  набрання чинності законом, який врегульовує питання особливостей здійснення реструктуризації за кредитами в іноземній валюті, наданими кредитними установами – резидентами України фізичним особам, порядок погашення заборгованості позичальників за такими кредитами та особливості звернення стягнення на предмети забезпечення за такими кредитами, порядок погашення (урахування) курсової різниці, що виникає у бухгалтерському та/або податковому обліку кредиторів та позичальників, а також порядок нарахування/списання пені та штрафів внаслідок прострочення виконання зобов’язань позичальників за такими кредитами.

Мета законопроекту стає зрозумілою з пояснювальної записки.

Внаслідок різких курсових коливань на валютному ринку України, знецінення національної валюти десятки тисяч людей не мають можливості обслуговувати кредитні зобов'язання за споживчими кредитами в іноземній валюті. Банки та інші фінансові установи, навіть за наявності мораторію, використовуючи «чорних реєстраторів» та «чорних нотаріусів» спромагаються звертати стягнення і примусово вилучати у таких боржників нерухоме майно. В тому числі, викидаючи людей із неповнолітніми дітьми з житла на вулицю і забираючи засоби до існування. Автори законопроекту побоюються, що з втратою чинності мораторію у жовтні 2020 року така ситуація стане неконтрольованою.

На думку ініціатора проекту закону  «це невідворотно знову, як у 2013 та 2014 роках, викличне гостре незадоволення у людей і напруження у суспільстві, наслідки якого навіть важко уявити».

Національний Банк України майже миттєво образився на Дубінського за цей законопроект та заявив, що мріям про доступну іпотеку прийшов кінець.

НБУ поскаржився, що валютні позичальники за шість років з моменту введення мораторію на стягнення майна за валютними кредитами так і не почали ці кредити обслуговувати. Банки ж вимушені були формувати додаткові резерви та втратили бажання кредитувати купівлю житла.

Кодекс з процедур банкрутства хоч і передбачив реальний механізм реструктуризації боргу іпотечних позичальників, але механізм реструктуризації запрацює в повному обсязі лише, якщо буде скасований мораторій.

Тому НБУ виступає проти продовження мораторія до 2022 року, оскільки проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. Відповідно, банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити.

 З цих підстав, НБУ закликав нардепів не ухвалювати цей законопроєкт.

Щоправда, така позиція Нацбанка викликала гнівну реакцію самих позичальників, які залишили під цим дописом більш ніж 600 коментарів, у яких висловили все, що думають з цього приводу.

Раніше «Судово-юридична газета»  повідомляла, що споживачів хочуть звільнити від сплати неустойки за кредитами в іноземній валюті на період карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва