Раді пропонують встановити механізм відкликання нардепів за народною ініціативою

17:45, 12 августа 2020
Підставою для відкликання депутата може бути приховування власного майна і доходів та використання повноважень народного депутата України в особистих корисливих цілях.
Раді пропонують встановити механізм відкликання нардепів за народною ініціативою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народний депутат від партії «Слуга народу» Георгій Мазурашу зареєстрував законопроєкт № 3972 «Про відкликання народного депутата України за народною ініціативою».

Автор пояснює, що у Законі України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачено механізм відкликання виборцями депутата місцевої ради, який не виправдав їх довіри, допускав порушення законодавства. Тож законопроєкт розроблено для того, щоб аналогічну процедуру можна було застосувати і щодо народних депутатів, які не виконують передвиборну програму, порушують законодавство, не виправдали довіру виборців. Це дозволить підсилити вплив громадян на обраних народних депутатів та підвищити ефективність роботи Верховної Ради України.

«Головною метою законопроєкту є посилення політичної відповідальності обраних в одномандатних виборчих округах народних депутатів України, забезпечення можливості виборцям відкликати обраного народного депутата, який втратив їх довіру», – йдеться у пояснювальній записці.

Що пропонується законопроєктом

Пропонується встановити, що підставами для відкликання виборцями обраного ними народного депутата України за народною ініціативою можуть бути:

  1. Порушення ним положень Конституції і законів України.
  1. Систематичне невиконання депутатських обов'язків, визначених Законом України «Про статус народного депутата України» і Регламентом Верховної Ради України.
  1. Використання повноважень народного депутата України в особистих корисливих цілях.
  1. Систематичне порушення норм депутатської етики і моралі.
  1. Невідповідність практичної діяльності депутата основним принципам і положенням його передвиборної програми.
  1. Приховування власного майна і доходів, занесення суттєво неточних даних у декларацію щодо майна і доходів (відхилення на еквівалент 10 мінімальних зарплат і більше).

Хто може порушувати питання про відкликання народного депутата

Право порушувати питання про відкликання народного депутата України належить виключно виборцям відповідного виборчого округу, яке реалізується ними в порядку і формах, визначених цим Законом.

Проведення відкликання народного депутата України організують Центральна виборча комісія, а також відповідні окружна та дільничні виборчі комісії, які утворюються і діють у порядку, визначеному цим Законом.

Питання про відкликання народного депутата України може бути порушено на зборах виборців округу, від якого обрано депутата, за умови, що в них бере участь не менш як 300 виборців з відповідного виборчого округу. Збори можуть проводитись за місцем проживання виборців або на підприємствах, в установах, організаціях у межах виборчого округу.

Документом встановлюється, що народний депутат України, щодо якого порушується питання про відкликання, має право бути присутнім на зборах виборців, де обговорюється відповідна пропозиція, або направити для участі у зборах помічників-консультантів та/або інших письмово уповноважених ним осіб.

Пропозиція про відкликання народного депутата України, прийнята на зборах виборців, після реєстрації утвореної на них ініціативної групи повинна бути підтримана і підкріплена підписом у підписних листах встановленої форми не менш як кількістю виборців відповідного округу, які проголосували на відповідних виборах за всіх інших кандидатів, крім обраного народного депутата, плюс 10 відсотків від цієї кількості.

Загальний строк збирання підписів виборців на підтримку пропозиції про відкликання народного депутата України становить 45 днів від дня одержання свідоцтва ініціативною групою.

Центральна виборча комісія забезпечує реєстрацію документів та підписних листів щодо відкликання народного депутата України, які надійшли з виборчого округу, і протягом 15 днів з дня їх надходження проводить вибіркову або повну перевірку дотримання вимог Закону при порушенні питання про відкликання народного депутата та збиранні підписів виборців на підтримку цієї пропозиції, підбиває підсумки збирання підписів ініціативною групою, про що складається протокол. Ознайомлення з цим протоколом підписом має засвідчити і народний депутат України, питання щодо відкликання якого порушено.

У п'ятиденний строк після ознайомлення народного депутата з протоколом приймається рішення щодо призначення голосування про відкликання  народного депутата України.

Законопроєктом встановлюється, що рішення Центральної виборчої комісії щодо призначення голосування про відкликання депутата може бути оскаржено народним депутатом України або членами ініціативної групи (ініціативних груп) до Верховного Суду України. Рішення Верховного Суду України з цього питання є остаточним.

Голосування з питання про відкликання народного депутата України

Голосування про відкликання депутата проводиться, як правило, на тих самих дільницях виборчого округу, на яких проводилося голосування під час виборів народного депутата України. У разі якщо відбулися істотні демографічні зміни або зміни у місці проживання виборців, що обумовлюють неможливість проведення голосування на раніше утворених дільницях, можуть бути утворені нові виборчі дільниці не пізніше ніж через 20 днів від дня прийняття рішення про проведення голосування Центральною виборчою комісією в порядку, передбаченому статтею 19 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Найвищим органом по організації та проведенню голосування, вирішенню інших питань, пов'язаних з відкликанням народного депутата України, є Центральна виборча комісія.

Центральна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів окружної виборчої комісії про підсумки голосування на окрузі, у тому числі з поміткою «Уточнений», не пізніш як на десятий день з дня голосування встановлює результати голосування у відповідному окрузі, про що складає протоколи.

Окрім цього, зазначається, що підстава для дострокового припинення повноважень депутата виникає у разі якщо за відкликання депутата проголосували більш як 50 відсотків числа виборців, винесених до списків виборців даного округу, та відсутні підстави для розгляду питання про визнання результатів голосування недійсними у відповідному окрузі.

Офіційне оприлюднення результатів голосування

Рішення Центральної виборчої комісії щодо результатів голосування надсилають до Верховної Ради України і не пізніш як на п'ятий день з дня встановлення результатів голосування офіційно їх оприлюднюють у газетах «Голос України» та «Урядовий кур'єр».

Офіційне оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів голосування є підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата України.

Після офіційного оприлюднення результатів голосування, за підсумками якого більшість виборців, внесених до списків виборців даного округу, проголосували за відкликання депутата, Центральна виборча комісія приймає рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України та призначає повторні вибори у відповідному одномандатному окрузі.

Рішення Центральної виборчої комісії про дострокове припинення повноважень народного депутата України може бути оскаржено особою, відкликаною з посади народного депутата України, до Верховного Суду України. Рішення Верховного Суду України з цього питання є остаточним.

Голосування про відкликання народного депутата України може бути проведено не частіше одного разу на рік.

Витрати, пов'язані з діяльністю комісій з підготовки і проведення голосування про відкликання народного депутата України, та інші витрати, передбачені цим Законом, здійснюються за рахунок державних коштів, що виділяються Центральною виборчою комісією в межах кошторису витрат, затвердженого у встановленому порядку.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що мораторій на стягнення валютної іпотеки продовжать, але не так, як проголосували депутати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва