Бути місцевим виборам чи ні: позиція Комітету з питань організації державної влади

17:10, 14 августа 2020
ЦВК звернулася до комітету щодо питання призначення перших виборів депутатів районних рад на 25 жовтня 2020 року.
Бути місцевим виборам чи ні: позиція Комітету з питань організації державної влади
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відбулося засідання Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. На засіданні було розглянуто постанову Центральної виборчої комісії (ЦВК) від 08 серпня 2020 року № 162 «Про звернення до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Міністерства розвитку громад та територій України щодо питання призначення перших виборів депутатів районних рад на 25 жовтня 2020 року» та звернення Міністерства розвитку громад та територій України від 11.08.2020 року № 1/34.1/10741-20 щодо надання роз’яснень окремих положень виборчого законодавства і законодавства у сфері місцевого самоврядування.

Під час дискусії депутати дійшли висновку, що згідно із положеннями Конституції представницькі органи місцевого самоврядування в Україні формуються жителями населених пунктів, районів і областей через механізм виборів депутатів відповідних рад, і прийняття рішень будь-яким суб’єктом владних повноважень про їх утворення Конституцією України не передбачено.

При цьому частиною першою статті 38 Конституції України, зокрема, передбачено, що громадяни мають право вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а відповідно до частини другої статті 22 Основного Закону України конституційні права і свободи гарантуються й не можуть бути скасовані.

З метою забезпечення проведення місцевих виборів у 2020 році на новій територіальній основі Постановою Верховної Ради України № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів» (пункт 5) було уповноважено Центральну виборчу комісію забезпечити формування виборчих округів та проведення місцевих виборів з урахуванням новоутворених районів.

При цьому парламентарі також вирішили, що органом, уповноваженим вносити звернення до Центральної виборчої комісії щодо призначення перших виборів депутатів районних рад, є Міністерство розвитку громад та територій України.

Комітет констатував, що згідно з чинним законодавством Центральна виборча комісія має всі необхідні правові підстави для призначення перших виборів депутатів районних рад в Україні на новій територіальній основі.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що 16 липня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки