КСУ розгляне питання конституційності електронного декларування, — Ольга Совгиря

19:20, 1 сентября 2020
Представник Верховної Ради в КСУ повідомила, що Конституційний Суд розпочав провадження щодо питання конституційності електронного декларування чиновників.
КСУ розгляне питання конституційності електронного декларування, — Ольга Совгиря
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд України відкрив провадження щодо питання конституційності електронного декларування чиновників та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Про це повідомила у своєму телеграм-каналі Представник Верховної Ради в КСУ, заступник голови Комітету ВР з питань правової політики  Ольга Совгиря.

«Сьогодні Конституційний Суд України відкрив провадження за конституційним поданням народних депутатів, в якому оскаржується конституційність антикорупційного електронного декларування, в тому числі для осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

Які аргументи авторів конституційного подання?

1) Збирання, зберігання, використання та поширення інформації, в тому числі конфіденційної, про членів сім'ї суб'єктів декларування та інших третіх осіб є незаконним втручанням в їх особисте та сімейне життя;

2) Моніторинг способу життя суб’єктів декларування є тотожним слідчим (розшуковим) діям, а отже, його проведення не відповідає положенням Конституції України.

Раніше народними депутатами також було оскаржено до Конституційного Суду України конституційність Законів України «Про Вищий антикорупційний суд» і «Про Національне антикорупційне бюро України». Таким чином, на сьогодні Конституційний Суд України розглядає конституційність усієї антикорупційної платформи в Україні», - зазначила Ольга Совгиря.

Очевидно, що йдеться про конституційне подання 47 народних депутатів, уповноваженими суб’єктами від яких виступають народні депутати Григорій Мамка та Олег Волошин.

Зокрема, вони оспорюють в КСУ положення Закону України «Про запобігання корупції» (стаття 51), які, на їх думку, передбачають втручання в особисте та сімейне життя через необхідність декларування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде