Придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту: на що чекати обвинуваченому

10:20, 16 сентября 2020
Мешканця Одещини суд визнав винним у незаконному придбанні та зберіганні наркотичних засобів.
Придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту: на що чекати обвинуваченому
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ананьївський районний суд Одеської області розглянув справу № 491/587/20 http://reyestr.court.gov.ua/Review/91493909 за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, уродженця 4-ї дільниці с. Ананьїв Ананьївського району Одеської області, громадянина України, з середньою освітою, тимчасово не працюючого, неодруженого стосовно незаконного придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту.

Обставини справи

У середині серпня 2018 року, знаходячись на городі свого домоволодіння, чоловік виявив дикоростучу рослину коноплі. В подальшому, знаходячись на вказаному городі, у цей же день та час у обвинуваченого виник злочинний умисел, направлений на придбання та в подальшому на зберігання наркотичних засобів. Чоловік умисно зірвав вказану рослину та приніс її до одного з господарських приміщень домоволодіння, таким чином незаконно умисно придбавши наркотичний засіб - канабіс. У подальшому, в той же день помістив вказану рослину на електропіч, розташовану у одному з господарських приміщень належного йому будинку, та почав незаконно, умисно зберігати без мети збуту.

Протягом невстановленого проміжку часу частина листя вказаної рослини осипалась в полімерну ємність білого кольору прямокутної форми, яка знаходилася на столі поруч із електропіччю, а частина залишилася на стеблі рослини, яка знаходилася на зазначеній електропечі. 22 червня 2019 року в ході проведення санкціонованого обшуку працівниками поліції в одному із господарських приміщень належного обвинуваченому домоволодіння виявлено та вилучено дрібну речовину рослинного походження сіро-зеленого кольору, ззовні схожу на канабіс, масою 5,39 г, яка знаходилася в полімерній ємності білого кольору прямокутної форми, а також вилучено суху рослину зеленого кольору, ззовні схожу на рослину коноплі, масою 193 г. Речовина рослинного походження сіро-зеленого кольору масою 5,39 г у полімерній місткості білого кольору прямокутної форми та речовина рослинного походження масою 84 г, упакована в полімерний пакет чорного кольору, які вилучені при вищеописаних обставинах, є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено, - канабісом (маса канабісу у висушеному стані становить 5,03 г та 76,62 г відповідно).

За наведених обставин стороною обвинувачення обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, а саме незаконному придбанні та зберіганні наркотичних засобів без мети збуту.

Обвинувачений беззаперечно визнає свою винуватість.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 12 КК України кримінальне правопорушення є кримінальним проступком.

До обставин, які пом`якшують покарання обвинуваченого згідно зі ст. 66 КК України, суд відносить щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обставини, які обтяжують покарання обвинуваченого згідно зі ст. 67 КК України, відсутні.

Санкцією частини 1 статті 309 КК України передбачено застосування до винної особи покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п`яти років.

При цьому суд з врахуванням обставин справи та особи обвинуваченого вважає, що з метою досягнення мети кримінального покарання, визначеної статтею 50 КК України, достатнім для виправлення буде призначення йому покарання за вчинення кримінального проступку, передбаченого частиною 1 статті 309 КК України, у вигляді штрафу.

Зазначеного висновку суд дійшов виходячи з того, що чоловік є раніше несудимою особою, на утриманні неповнолітніх дітей не має, тимчасово ніде не працює, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання характеризується нейтрально.

Частиною 1 статті 57 КК України визначено, що покарання у вигляді виправних робіт встановлюється на строк від шести місяців до двох років і відбувається за місцем роботи засудженого. Із суми заробітку засудженого до виправних робіт провадиться відрахування в доход держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від десяти до двадцяти відсотків.

При цьому, як зазначалося, чоловік тимчасово ніде не працює, у зв`язку з чим призначення йому покарання у вигляді виправних робіт є неможливим.

Враховуючи викладене призначення покарання у вигляді штрафу буде достатнє для його виправлення та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень.

Відтак суд УХВАЛИВ:

Обвинуваченого визнати винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, тобто незаконному придбанні та зберіганні наркотичних засобів без мети збуту.

За вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, призначити покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 850 гривень 00 копійок.

Відповідно до положень частини 1 статті 26 Кримінально-виконавчого кодексу України, засуджений зобов`язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це кримінально-виконавчій інспекції за місцем проживання шляхом пред`явлення документа про сплату штрафу.

Роз`яснити засудженому, що відповідно до положень ч. 3 ст. 26 КВК України, у разі несплати засудженим штрафу у строк, передбачений ч. 1 ст. 26 КВК України, суд за поданням кримінально-виконавчої інспекції розглядає питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у вигляді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

Речові докази у кримінальному провадженні, а саме, кущ рослини коноплі у сухому стані - знищити.

Стягнути з обвинуваченого на користь держави процесуальні витрати на залучення експерта при проведенні судової експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин в розмірі 1570 гривень 10 копійок.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду