Народні депутати пропонують заборонити грантовим організаціям та іноземцям впливати на конкурс до НАБУ

13:00, 21 сентября 2020
Іноземців та організації з іноземним фінансуванням пропонується повністю усунути від конкурсу з обрання директора НАБУ.
Народні депутати пропонують заборонити грантовим організаціям та іноземцям впливати на конкурс до НАБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Конституційний Суд України своїм рішенням стосовно норм закону про Національне антикорупційне бюро дав Верховній Раді три місяці на врегулювання питання порядку утворення Бюро та призначення директора НАБУ. 

Народні депутати Олександр Ткаченко, Антон Поляков, Іван Шинкаренко та Григорій Мамка зареєстрували свій законопроект стосовно такого врегулювання 4025-1 від 16.09.2020. 

Так, пропонується повністю позбавити іноземців та будь-яких осіб, які мають стосунок до іноземного фінансування, допуску до участі в конкурсній комісії з відбору нового директора НАБУ.

«Неприйнятним, на нашу думку, є визначення переважної ролі донорів, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сфері запобігання і протидії корупції в питаннях формування та ухвалення рішень Конкурсної комісії з добору на посаду Директора Національного бюро та Комісії з проведення зовнішньої незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного бюро, як це запропоновано у головному законопроекті

Згідно з Порядком залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 № 153, донором може бути будь-яка іноземна держава, уряд та уповноважені урядом іноземної держави органи або організації, іноземний муніципальний орган або міжнародна організація, що надають міжнародну технічну допомогу відповідно до міжнародних договорів України (див. абз. 5 п. 2 вказаного Порядку).

На наш погляд, надання вирішального значення рішенню іноземних громадян в питаннях призначення чи перевірки органу державної влади, який має досить широкі повноваження у правоохоронній сфері, є неприйнятним, оскільки створює реальну загрозу суверенітету держави, її національній безпеці, а також порушує принцип невтручання у внутрішні справи», - зазначають автори.

У зв’язку з цим пропонується передбачити, що організацію та проведення конкурсного добору здійснює Конкурсна комісія з добору на посаду Директора Національного бюро, до складу якої входять шість осіб, визначених КМУ.

При цьому автори передбачають, що не можуть бути членами Комісії особи, які займають чи впродовж останніх 10 років займали посаду керівника, входили до складу органу управління або були членами громадського об’єднання, іншого непідприємницького товариства, яке безпосередньо або через будь-яких третіх осіб отримує чи отримувало кошти, майно, послуги від іноземних держав, органів влади чи посадових осіб іноземних держав, міжнародних неурядових організацій чи неурядових організацій іноземних держав або від іноземних юридичних осіб, іноземних громадян, осіб без громадянства чи уповноважених ними осіб, або з будь-якого іншого джерела фінансування, розташованого за межами України.

Нагадаємо, що основний законопроект 4025 було внесено головою Комітету ВР з питань антикорупційної політики 2 вересня. 

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду