Чи виженуть студентів із гуртожитків: пояснення Шкарлета

13:00, 13 октября 2020
Вишам рекомендують перейти на дистанційне навчання через епідемію.
Чи виженуть студентів із гуртожитків: пояснення Шкарлета
Українська правда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

12 жовтня Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняла рішення рекомендувати закладам загальної середньої освіти встановити з 15 по 30 жовтня 2020 року канікули, у наступний період - можливий перехід на дистанційну та змішану форму навчання з урахуванням епідеміологічної ситуації.

Також рекомендовано закладам професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої та вищої освіти перейти з 15 жовтня по 15 листопада 2020 року на дистанційну форму навчання з рекомендованим виїздом студентів із гуртожитків (окрім сиріт; осіб, позбавлених батьківського піклування, здобувачів освіти з тимчасово окупованих територій, “червоних” карантинних зон, іноземних громадян та осіб без громадянства, здобувачам освіти, які поєднують навчання з роботою).

Відповідне доповнення до постанови “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641” повинні підготувати Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти і науки на розгляд Кабінету Міністрів.

В такій ситуації виникло питання, чи обов’язково будуть закриті гуртожитки, адже Комісія «рекомендувала». Частково на це питання відповів т.в.о міністра освіти і науки Сергій Шкарлет у програмі «Свобода слова».

«Тенденції щодо зростання рівня захворюваності очевидні: майже 110 тис. дітей на самоізоляції, 4700 класів на самоізоляції, 320 шкіл на самоізоляції. Враховуючи, що діти менше хворіють, але вони є потенційними рознощиками інфекції, це рішення не є примусовим (перейти на дистанційне навчання і зробити довгі канікули – Ред.). Це носить рекомендаційний характер і на комісії ТЕБ запропоновано з 15 по 30 зробити канікули для шкіл, дитячих садочків це не стосується. А для всіх закладів освіти встановити дистанційне навчання незалежно від зони, встановивши дистанційне навчання з 15 жовтня по 15 листопада.

Але це знову ж таки рекомендаційний характер. Більшість вишів України, особливо в обласних центрах, містах мільйонниках вже на дистанційному навчанні... У закладів освіти, органів самоврядування є автономія і вони вправі визначати по якому сценарія їм рухатися», - сказав Шкарлет.

Таким чином можна зробити висновок, що самі заклади освіти визначають, чи закрити гуртожитки і виселити студентів. Однак, чимало студентів, особливо старших курсів, вже працюють, тому, очевидно, що виселяти їх ніхто не буде.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що на фоні різкого зростання кількості хворих на коронавірус в Україні, МОЗ буде переглядати протиепідемічні заходи. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва