РГК НАБУ направила запит до Мін’юсту США

14:29, 15 октября 2020
Запит стосується організації візиту до США Генерального прокурора Ірини Венедиктової, голови Національного банку України та голови Укрексімбанку.
РГК НАБУ направила запит до Мін’юсту США
delo.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України (РГК НАБУ) направила офіційного листа до Мін’юсту США з проханням звернути увагу на контракт на $ 58 000 між українською громадською спілкою Ukrainian Guild of Activitists та американською лобістською компанією Tricuro LLC. Про це РГК НАБУ повідомило на своїй сторінці у фейсбуці.

«Згідно з цим контрактом, Tricuro мала організувати візит до США генерального прокурора України Ірини Венедиктової, голови Національного банку України Кирила Шевченка та голови «Укрексімбанку» Євгена Мецгера.

В США лобізм легалізований. Найняти лобістів може будь-хто, в тому числі іноземці. Втім, усі подібні контракти з іноземцями мають бути занесені до реєстру Мін’юсту США. В цьому реєстрі і з’явилася інформація про контракт між “Tricuro LLC” та українською ГС Ukrainian Guild of Activitists. Документ можна переглянути за посиланням.

Контракт на $ 58 000 оплатила ГС Ukrainian Guild of Activitists. Згідно з ним, Tricuro LLC взяла зобов’язання організувати візит до США вищеперелічених осіб. Також Tricuro LLC обіцяє знайти топ-чиновників США, представників медіа, з якими українська делегація має зустрітися та обговорити «повістку дня» (яку саме не уточнюється). Уточнимо, що $ 58 000 - оплата лише послуг лобістської компанії. Переліт і проживання в них не включені, їх спілка оплачує окремо.

У нас кілька питань: що це за спілка, звідки у них такі гроші та чому вона оплачує поїздку наших топ-чиновників до США?

Про «Українську Гільдію Активістів» можна прочитати на їхньому сайті.

Цікавий момент - Організатори спілки: ГО «Контроль судової системи України», ГО «Служба порятунку тварин», ГО «Громадська екологічна ініціатива».

Цікавий момент. Після виходу статті на the page НБУ уточнив, що в графіку голови НБУ Кирила Шевченка нема відряджень на найближчий час. Втім, у контракті була дата візиту - 21 вересня 2020.

Додамо, що компанія Tricuro LLC займалася інтересами росіянки Марші Лазаревої, яку суд Кувейту заочно засудив до 15 років позбавлення волі за розтрату. Ще одним клієнтом Tricuro була гондураська компанія Corporación Dinant, яку звинувачували в убивствах більше сотні людей під час розширення плантацій для виробництва пальмового масла. Відомо також, що тесть глави агентства писав статті на підтримку Ігоря Коломойського у справі Приватбанку.

Чому українська ГС обрала саме її для організації поїздки чиновників до США?

Стаття на the page вийшла місяць тому, але ні НБУ, ні генпрокуратура, ні «Укрексімбанк» не відповіли з приводу цього контракту.

З огляду на вищенаведені факти, члени РГК вирішили звернутися до Міністерства юстиції США з проханням звернути увагу на цей контракт», - зауважили в РГК НАБУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді