Покладення функцій Національного органу IP-власності на Укрпатент: що не так із цим рішенням

16:10, 16 октября 2020
Професійна спільнота нервується, чи буде вслід за Розпорядженням Кабінету міністрів повноцінне рішення.
Покладення функцій Національного органу IP-власності на Укрпатент: що не так із цим рішенням
intelvlas.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Слушна ідея щодо створення єдиного національного органу інтелектуальної власності в українських реаліях чомусь традиційно втілюється за принципом «встигнути в останній вагон» і за відсутності дорожньої карти.

Так, 14 жовтня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності» № 703-IX. Він був ухвалений ще в середині червня, і за цей час Кабінет міністрів України мав забезпечити визначення державної організації, що виконує функції Національного органу інтелектуальної власності, за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, тобто – Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Відповідне Розпорядження КМУ №1267-р з’явилося тільки 13 жовтня. В ньому сказано, що «державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» виконує функції Національного органу інтелектуальної власності», і що розпорядження набирає чинності одночасно із законом № 703-IX.

Більшої інформації від органів виконавчої влади немає. І тепер професійна спільнота, причетна до сфери інтелектуальної власності, намагається зрозуміти, що ж це буде.

Як зазначила «Судово-юридичній газеті» судовий експерт, патентний повірений, к.ю.н. Катерина Сопова, професійна спільнота пропонувала Мінекономіки кілька варіантів утворення НОІВ, які були юридично вірні та відповідали закону.

Пропонувався, зокрема, варіант створення абсолютно нової структури, шляхом виділу з Укрпатенту, або його реорганізація з подальшим визначенням Національним органом інтелектуальної власності (НОІВ).

«Нинішнє рішення уряду створює проблему, яка полягає в тому, що Укрпатент є державним комерційним підприємством, а в законі чітко сказано, що НОІВ не може мати на меті одержання прибутку. Концепція реформування передбачала, що функції з проведення експертиз і видачі охоронних документів – це державна послуга. Збори мають покривати лише витрати держави на надання охорони об’єктам інтелектуальної власності, а не давати можливість додатково заробляти кошти. Комерційне підприємство, яке виконує функції неприбуткової організації – нонсенс. І про це говорить у своїх роз’ясненнях податкова служба», - зауважує експерт.

Крім того, з 14 жовтня, в умовах коли визначений орган, який виконує функції НОІВ, всі заявки на реєстрацію об’єктів інтелектуальної власності мають вже надходити не до Мінекономіки, а до Укрпатенту. Чи готове до цього державне підприємство, чи передані йому відповідні повноваження – не відомо.

«Видача охоронних документів – це владні повноваження. А їх мають лише центральні органи виконавчої влади. Ці повноваження можна делегувати, але якщо це передбачено законом», - зазначає Катерина Сопова.

Вона також звернула увагу на те, що в разі недотримання процедур створення і подальшої роботи Національного органу інтелектуальної власності вимогам законодавства, діяльність НОІВ можуть визнати незаконною, що спричинить можливість визнання всіх охоронних документів недійсними, які будуть видані за цей період. Це спричинить серйозні проблеми на ринку.

Професійна спільнота хоче більше інформації від Мінекономіки, і оприлюднення детального плану утворення НОІВ.

«Ми не знаємо, це розпорядження має тимчасовий характер, або Укрпатент вже є НОІВ. Ми хочемо розуміти план дій та чіткі строки їх виконання. Чи буде проведений аудит, фінансовий та кадровий, Укрпатенту з подальшою його реорганізацією, щоб він відповідав вимогам закону? Також важливо, щоб найближчими днями Мінекономіки оголосило конкурс на посаду голови НОІВ», - підсумовує представник професійної ІР-спільноти, і знову наголошує, що вони чекають на більш чіткі кроки від Мінекономіки та діалог з громадськістю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді