Порушення права на справедливий судовий розгляд: позиція ЄСПЛ

08:55, 30 октября 2020
Справа стосувалася баскетболіста, якому Верховний суд відмовив у конституційній скарзі стосовно виплати заборгованості зарплати.
Порушення права на справедливий судовий розгляд: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив рішення по справі № 1605/14 Ivan Gogić проти Хорватії. Справа стосувалася скарги Gogić’ на відсутність доступу до суду для скарги на те, що клуб не виплатив йому суму, належну до сплати за гру.

Обставини справи

Заявник, Ivan Gogić, є громадянином Хорватії, який народився в 1985 році і мешкає в м. Загреб. В 2003 році він підписав контракт із баскетбольним клубом як професійний баскетболіст.

В 2005 році Gogić’ попросив регулятивний орган федерації баскетболу скасувати його контракт і виплатити йому те, що йому заборгували. Федерація задовольнила запит заявника та зобов’язала клуб виплатити йому 14 500 євро.

Клуб подав апеляцію на рішення федерації до Арбітражного суду федерації баскетболу Хорватії, але безуспішно.

Коли клуб не виконав арбітражного рішення, в 2008 році Gogić’ подав цивільний позов про виплату заборгованої суми. В 2012 році суди нижчої інстанції постановили, що позов був неприйнятним. Вони встановили, зокрема, що він повинен був відкрити виконавче провадження, а не звичайне цивільне.

Gogić’ продовжив виконавче провадження, але Верховний суд у кінцевому підсумку визнав це неналежним процесуальним шляхом. Його конституційна скарга була визнана неприйнятною в 2013 році як явно необґрунтована.

Покладаючись, зокрема, на статтю 6 §1 (право на справедливий судовий розгляд) Gogić’ скаржився на те, що йому не був дозволений розгляд його справи по суті.

Розглянувши всі обставини справи, Суд дійшов висновоку про порушення статті 6 §1.

Справедлива сатисфакція: 16 555,62 євро (матеріальна шкода), 6 000 євро (моральна шкода) і 6 560,60 євро (видатки і витрати).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва