Ресторани та карантин: як суди реагують на порушення правил карантину

15:46, 12 ноября 2020
Карантин вихідного дня: чи будуть суди карати порушників карантину.
Ресторани та карантин: як суди реагують на порушення правил карантину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Уряд запровадив карантин вихідного дня до 30 листопада 2020 року. Тепер на вихідних не працюватимуть ресторани, бари, кафе, торгові центри. Утім, деякі підприємці відкрито пропонують саботувати постанову Кабміну і продовжувати працювати. Та постає питання, як суди будуть карати порушників карантину.

Так, суддя Запорізького районного суду Запорізької області у справі № 317/1845/20 закрив провадження по справі, у зв’язку з відсутністю в діях особи складу правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП.

Згідно з протоколом про адміністративне правопорушення, громадянка України о 22:40 год перебуваючи на посаді бармен згідно з тимчасовим договором, ресторанного комплексу «Дача» порушила п.п. 1. п. 3 постанови КМУ № 392 від 20.05.2020 р., а саме не припинила роботу ресторанного комплексу кафе, а також була без засобу індивідуального захисту чим скоїла правопорушення, передбачене ст. 44-3 КУпАП.

Дослідивши матеріали справи, було встановлено, що вона є лише працівником, який працює по трудовому договору, а не безпосереднім суб’єктом, що має право здійснювати згадану в протоколі діяльність, тому в розумінні ст. 44-3 КУпАП особа не є суб’єктом вказаного правопорушення.

Відтак, відповідно до ст. 62 Конституції України ст. 7, п. 1 ст. 247 КУпАП, провадження у справі підлягає закриттю, у зв’язку з відсутністю в діях особи складу правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП.

З матеріалів справи №754/6526/20 відомо, що в парку «Молодіжний» м. Києві особа з МАФ здійснювала продаж кавових напоїв, порушила правила карантину, протокол № 17 КМДА від 23.03.2020 року п.4 п.п. 4.1, 4.2, ст. 29 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб», чим вчинила правопорушення, передбачене ст. 44-3 КУпАП.

У суді особа вину у порушенні правил карантину заперечувала та пояснила, що є лише найманим працівником, виконувала свої обов’язки з приготування напоїв виключно на самовивіз без споживання на місці, дотримуючись санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм.

Суддя Деснянського районного суду м. Києва постановив звільнити особу від адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 44-3 КУпАП, обмежившись усним зауваженням.

У справі № 947/8669/20 суддя Київського районного суду м. Одеси закрив провадження по справі про притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст. 44-3 КУпАП у зв’язку із закінченням строків передбачених статтею 38 КУпАП.

Відомо, що 04.04.2020 року приблизно о 12:00 години, особа будучи посадовою особою закладу громадського харчування «Coffa HotDog», не припинив роботу закладу та здійснював торговельну діяльність, чим порушив вимоги постанови КМУ №211 від 11.03.2020 року, п. 2 п. 8.  У зв’язку з викладеним було складено протокол про адміністративне правопорушення про притягнення особи до відповідальності за ст. 44-3 КУпАП.

18 травня 2020 року постановою Київського районного суду матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності особи за ст. 44-3 КУпАП були повернуті начальнику УПП в Одеській області для належного оформлення.

2 липня 2020 року матеріали про притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст. 44-3 КУпАП були повернути до Київського районного суду м. Одеси без належного виконання постанови суду.

Дослідивши матеріали справи, суддя вважає, що виходячи з положень ст. 247 п. 7 КУпАП провадження по справі про адміністративне правопорушення у відношенні особи за ст. 44-3 КУпАП підлягає закриттю з наступних підстав.

Згідно з п. 7 ст. 247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю, якщо на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення закінчились строки, передбачені статтею 38 КУпАП.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, про півтисячі людей без масок: під Києвом за порушення закрили нічний клуб.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді