ВС штату Пенсильванія відмовився визнавати понад третину поштових бюлетенів незаконними

12:10, 1 декабря 2020
Суд відхилив вимоги позивачів і звинуватив їх у тому, що вони грають із голосами мільйонів пенсильванців.
ВС штату Пенсильванія відмовився визнавати понад третину поштових бюлетенів незаконними
Источник фото: REUTERS
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний суд штату Пенсильванія, вслід за Апеляційним судом 3 округу, відхилив петицію від прихильників Дональда Трампа. Вони вимагали у суддів визнати усі надіслані поштою бюлетені неконституційними, а це 2,6 з 6,8 мільйонів голосів, які виборців віддали на виборах. Суд відхилив петицію, зазначивши, що позивачі задовго чекали для оскарження закону, який розширював можливості голосування поштою. Про це повідомляє law360.com.

21 листопада позивачі подали до Верховного суду Пенсильванії петицію, у якій зазначали, що закон від 31 жовтня 2019 року порушував Конституцію штату. Цей закон дозволяє голосування поштою без наявності певних підстав для заочного голосування, у той час як Конституція штату передбачає, що у законодавстві мають бути визначені підстави, які дають право на таке голосування. У зв’язку з цим позивачі вимагали визнати недійсними усі 2,6 мільйонів бюлетенів, які виборці надіслали поштою.

Зважаючи на те, що республіканці порівняно із демократами у 4 рази менш схильні голосувати поштою, задоволення вимог позивачів могло мати суттєвий вплив на результати виборів у штаті. Позивачі наполягали, що вони чекали до встановлення результатів виборів для того, щоб мати на руках факт порушення їхніх прав – їхній кандидат програв вибори у штаті саме через стверджувано неконституційне всеосяжне голосування поштою. Втім, Верховний суд штату відхилив їхні доводи.

Суд зазначив, що оскарження норм закону, який дозволяє всеосяжне поштове голосування на виборах, через рік після його ухвалення і за понад пів місяця після самого голосування підпадає під заборону doctrine of laches (доктрини дотримання своєчасного звернення). Також судді звернули увагу, що частина позивачів брала участь у якості кандидатів на попередніх виборах у штаті, коли норми оскаржуваного закону вже застосовувалися: «Позивачі – дехто з яких брав участь у попередніх виборах у рамках такої системи без зауважень – грають у небезпечну гру за рахунок кожного виборця Пенсильванії. Позивачі [проігнорували] можливість оскаржити Закон № 77 до виборів, обравши натомість очікування, і зробили ставку на вигідне для себе рішення електорату. Коли ж ставка не зіграла, вони вирішили просто перевернути стіл, [вимагаючи визнати незаконними] голоси мільйонів пенсильванців».

На додачу судді Верховного суду штату скасували рішення Суду штату Пенсильванія про тимчасове припинення процесу завірення результатів виборів Президента США у штаті у зв’язку зі зверненнями прихильників республіканського кандидата до судів. Нагадаємо, що у разі завірення результатів виборів у штаті на користь Джо Байдена, незалежно від результатів у інших «хитких» штатах, демократ отримує необхідну кількість голосів виборників, щоб бути обраним Президентом Сполучених Штатів Америки. Втім, зважаючи на наміри республіканців дійти до Верховного суду США, ставити крапку у цій історії все ще зарано.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про основні переваги та недоліки використання Колегії виборників під час виборів Президента США.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва