З нового року послаблення для контрольованих іноземних компаній відкладається

15:58, 21 декабря 2020
Підписання законопроекту, що пом’якшував норми скандального закону № 466, заблоковано.
З нового року послаблення для контрольованих іноземних компаній відкладається
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Не встиг голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев відрапортувати у соцмережах про успішне прийняття законопроекту № 4065, який значно пом’якшував для контрольованих іноземних компаній норми так званого антиофшорного закону № 466 (законопроект № 1210) і відсував на рік їх оподаткування, як змушений був повідомити про несподівану перепону на шляху втілення світлих ідей із захисту вітчизняного бізнесу.

«18 грудня Антон Яценко скористався правом на подачу постанови про скасування голосування за законопроект № 4065. Здавалося б, ми вже звикли до таких дій народних обранців до прийнятих ініціатив. Але така зміна в хронології подій має виняткові наслідки. Згідно з порядком денним пленарних засідань, така постанова може бути розглянута лише в 2021 році», - зазначив голова комітету у власному телеграм-каналі.

Таким чином, з 1 січня 2021 року залишаються в силі норми закону № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», котрий для вітчизняного бізнесу, як фізичних, так і юридичних осіб, що кваліфіковано володіють іноземними компаніями або утвореннями без статусу юридичної особи (фонди, трасти, партнерства), скасовують перенесення термінів та пільг з оподаткування.

Зокрема, розпочинається оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній (КІК), а перехідний період, котрий хотіли впровадити законопроектом № 4065, що першим звітним (податковим) роком для звіту про КІК буде 2022 рік, відкладається.

Не буде також звільнена від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) ліквідаційна маса, отримана від ліквідації (припинення) іноземної юрособи або іноземного формування без статусу юрособи платником податків - акціонером (учасником, партнером, пайовиком, засновником) іноземної юридичної особи або іноземного формування без статусу юридичної особи.

Крім того, податкові органи отримають додаткові дискреційні повноваження. Найбільш цікавим тут є застосування оцінки операцій з нерезидентами на предмет, чи є в них економічний ефект (ділова мета). Якщо платник податків не доведе ділову мету кожної своєї операції з нерезидентами, то ставки оподаткування різко збільшуються. Законопроект № 4065 передбачав обмеження застосування такої оцінки операцій лише офшорними юрисдикціями.

«Свої подяки за такий не тривіальний крок бізнес може передавати безпосередньо автору проекту постанови», - наголошує Гетманцев.

Проте варто зазначити, що законопроект № 4065 взагалі був неоднозначно сприйнятий у парламенті. Його, зокрема, назвали таким, що не скасовує, а поглиблює додаткові дискреційні повноваження контролюючих органів, які можуть бути використані з метою тиску на бізнес. Крім того, на думку традиційного опонента голови парламентського комітету Ніни Южаніної, у наступному році державний бюджет України міг залишитися без додаткових податкових надходжень від офшорних компаній. За її оцінками втрати склали б до 10 мільярдів доларів США.

Проти окремих положень законопроекту виступив також член фракції «Слуга народу», заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура.

Йому не сподобалась запропонована комітетом правка щодо зменшення податку на доходи фізичних осіб для трастів, фондів та інших іноземних утворень.

«У жодній країні немає такого, щоб доходи від трастів та фондів прирівнювалися до дивідендів. Давайте відразу також ухвалимо закон про лобістську діяльність», - заявив він під час розгляду законопроекту у другому читанні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва