Реформу ДАБІ перезапускають

17:15, 19 января 2021
Замість трьох нових структур, які так і не запрацювали, функції архітектурно-будівельного контролю знову зведуть в один орган.
Реформу ДАБІ перезапускають
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство розвитку громад та територій України у 2021 році збирається завершити розпочату реформу ДАБІ. Усі зміни мають бути закріплені на рівні закону. Про це під час проведення круглого столу «Удосконалення діяльності органів держархбудконтролю» повідомив перший заступник міністра Василь Лозинський.

За його словами, минулорічні спроби реформи увійшли в протиріччя із чинним законодавством. Як відомо, 13 березня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв дві постанови: № 218 «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ)» та № 219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду».

Згідно з постановою № 218, замість ДАБІ передбачалось створення нового центрального органу виконавчої влади - Державної сервісної служби містобудування України (Держсервісбуд). Іншою постановою № 219 передбачалось створення ще двох центральних органів виконавчої влади: Державної інспекції містобудування України (ДІМ) та Державного агентства з технічного регулювання в містобудуванні України.

Проте, діяльність трьох нових структур не узгоджувалася з базовим законом «Про регулювання містобудівної діяльності» 2011 року, де зазначено, що архбудконтроль має здійснювати один орган. Навіть у Кабміні продовжувались дискусії щодо доцільності створення нових структур.

У результаті, нові структури так і не запрацювали, а контроль за будівництвом практично зупинився. У 2020 році отримати дозвіл на початок будівництва або введення об’єкта в експлуатацію було майже неможливо.

Зрештою, у Кабміні вирішили перезапустити реформу ДАБІ. Спочатку, у грудні 2020 року, відновили дію постанови № 553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю», чим знову відновлений контроль органами місцевого самоврядування за будівельними об’єктами класу наслідків «СС1» та «СС2» в межах 101 населеного пункту України.

Крім того, уряд прийняв нову редакцію постанови «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду». Згідно з нею, усі функції архітектурно-будівельного контролю та нагляд у сфері містобудування будуть зосереджені у єдиному органі - Державній інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ).

Готується також постанова, яка передбачатиме внесення змін до регуляторних актів у сфері будівництва щодо ліцензування, дозвільних документів, прийняття об’єктів в експлуатацію, визначення порядку ведення контролю та нагляду.

Але усі ці зміни так само будуть тимчасовими. Реформу ДАБІ нарешті вирішили прописати у новому законі, після ухвалення якого розроблять нові нормативні акти.

Про концепцію нового закону

Перший заступник міністра розвитку громад та територій Василь Лозинський розповів, що міністерство перед собою поставило завдання, щоб протягом лютого первісний варіант проекту закону вже був у профільному комітеті Верховної Ради, і почалось його обговорення.

«Історія ДАБІ точно буде завершена», - підтвердив він.

У новому законі будуть чотири блоки. Перший стосується реєстраційних функцій. Дозвільно-реєстраційні функції будуть здійснюватися через Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ), розроблену Мінцифрою спільно з Мінрегіоном, і яка вже працює в експериментальному режимі.

«Сподіваємось, що наша електронна система на той час буде вже досконалою і працюватиме автоматично. Органи місцевого самоврядування будуть реєструвати об’єкти СС1, яких левова частка на ринку, а також є бачення допустити до функцій реєстрації нотаріусів», - доповнив посадовець.

Наступний блок – архітектурно-будівельний контроль. Ним займатимуться три суб’єкти. За ДІАМ пропонується залишити великі об’єкти підвищеної небезпеки: мости, тунелі, стадіони (СС3).

Нова річ – юридичні особи. За прикладом приватних виконавців планують створити інститут юридичних осіб, які зможуть здійснювати контроль від етапу початку будівництва до завершення за об’єктами СС2, СС3 (окрім повноважень ДІАМ), а також СС1 – невеличкі торгові центри та інші об’єкти громадського призначення, де можливі скупчення людей.

Органи місцевого самоврядування будуть здійснювати контроль за самочинним будівництвом.

Ще один блок - архітектурно-будівельний нагляд над тими, хто здійснюватиме архбудконтроль. Тут головна роль залишається за Мінрегіоном, який надаватиме юридичним особам право здійснення контролю, і буде наглядати за ними. Так само міністерство буде здійснювати нагляд за ДІАМ і об’єктами, підконтрольними органам місцевого самоврядування.

Останній блок – введення об’єктів в експлуатацію. По об’єктах СС1, СС2, СС3 (окрім повноважень ДІАМ) ці функції будуть покладені на юридичні особи, які контролювали роботи від самого початку будівництва. Також ДІАМ ухвалюватиме такі рішення в межах своїх повноважень.

«Отже, по закону – протягом лютого остаточно формуємо документ. Далі – обговорення у комітеті, і щоб до кінця весни ми мали якійсь результат, хоча б прийняття у першому читанні», - підсумував законодавчі плани Василь Лозинський.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде