Реформу Укроборонпрому хочуть провести протягом року

18:32, 21 января 2021
Державний концерн перетвориться в акціонерне товариство, а казенні підприємства, що входять до його складу, стануть господарськими товариствами.
Реформу Укроборонпрому хочуть провести протягом року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проект Закону № 3822 «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності» знайшов одноголосну підтримку в Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, і, з рекомендацією взяти за основу, найближчим часом буде винесений на розгляд у сесійну залу парламенту. Про це на брифінгу повідомив голова комітету Олександр Завітневич.

Загалом йдеться про реформу Державного концерну «Укроборонпром». Наміри це зробити вже неодноразово проголошував Президент України Володимир Зеленський. Діяльність цього оборонного монстра, до складу якого входить велика кількість підприємств, майна і фондів, на думку очільника держави вже давно не відповідає сучасним вимогам.

«Цей закон надасть можливість провести трансформацію державного концерну, і зробити це в найкоротший термін. У співпраці з віцепрем’єр-міністром України – міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олегом Уруським та генеральним директором Державного концерну «Укроборонпром» Юрієм Гусєвим ми плануємо здійснити зміни в термін до одного року», - зазначив голова оборонного комітету парламенту.

За його словами, це буде тільки першим кроком в реформі оборонно-промислового комплексу.

«Крім того, готуються ще законопроекти, спрямовані на зміну всієї моделі українського ОПК. Зокрема, законопроект, що стосується Державної служби експортного контролю. Це дуже важливий регулятор, але цю модель також треба міняти. Експортерам, як державним, так і приватним, сьогодні важливо отримувати необхідні дозволи в найкоротший термін», - привідкрив завісу Олександр Завітневич.

Що стосується Укроборонпрому, то гендиректор концерну Юрій Гусєв повідомив, що Президент України, призначаючи його на цю посаду в грудні минулого року, поставив чітке завдання – забезпечити трансформацію Укроборонпрому в сучасні, ефективні, прозорі, антикорупційні холдинги, які б у першу чергу виконували завдання для потреб збройних сил України, і розширювали свою присутність на зовнішніх ринках. Власне це і передбачено законопроектом.

«Діяльність Укроборонпрому сьогодні визначає законодавство, яке було створене ще у 2011 році при Януковичу, і без зміни цього законодавства не можливо забезпечити реформи в цій сфері», - підтвердив він.

Сьогодні держконцерн «Укроборонпром» налічує 137 підприємств. Щоправда, 21 із них знаходяться на тимчасово окупованій території, і Україною не контролюються.

Законопроектом пропонується визначити особливості правового, економічного та організаційного регулювання перетворення самого Державного концерну «Укроборонпром» в акціонерне товариство, а казенних підприємств, що входять до його складу - у господарські товариства, які матимуть можливість співпрацювати з міжнародними партнерами, і яким стануть доступні міжнародні фінансові ринки. Будуть корпоратизовані навіть ті підприємства, які перебувають у процедурах банкрутства. Це додасть можливостей їх фінансово оздоровити.

Передбачено, що у ході трансформації держконцерну буде створено два великих холдинги. Перший – з робочою назвою «Оборонні системи України», який об’єднає 65 підприємств у шість субхолдингів. Він задовольнятиме основні потреби Збройних сил України. Другий – «Аерокосмічний холдинг», який опікуватиметься авіацією та космосом.

Частину підприємств, що не відповідають певним параметрам, рішенням уряду буде передано до Фонду державного майна та інших ЦОВВ. Це ті підприємства, які вже давно не причетні до виконання державного оборонного замовлення. Ще є частина підприємств, потенційні можливості яких аналізуються з метою визначення їх подальшої долі.

«Акціонування та корпоратизація суттєво розширять наші можливості. Вже сьогодні маємо зацікавленість з боку наших міжнародних партнерів щодо можливої співпраці і створення спільних проектів та спільних підприємств з виробництва тих, чи інших видів озброєння та військової техніки», - підкреслив генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром».

Юрій Гусєв також повідомив, що 21 грудня вже підписав наказ про початок корпоратизації. До затвердження законодавчих змін робота зосередиться на проведенні інвентаризації та інших підготовчих процедурах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді