Привет Минфину: зарплата уборщицы выше, чем у старшего секретаря суда

16:22, 4 февраля 2021
Сотрудники судов передают привет Сергею Марченко и его заместителям: Минфин потратит 27 миллиардов на культуру, а на обеспечение зарплаты в 8 тысяч грн не могут найти средства.
Привет Минфину: зарплата уборщицы выше, чем у старшего секретаря суда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

По состоянию на 1 февраля 2021 года заработная плата уборщицы служебных помещений суда выше, чем у старшего секретаря суда.

Так, к примеру, если уборщица получает 6272 грн, то старший секретарь суда – 6101 грн.

Ниже приводим бухгалтерскую выписку из суда.

Напомним, что по данным Рады судей Украины, в 2018 году средняя зарплата работников аппарата составляла 18,5 тыс. грн. В 2019 году – 18,4 тыс. грн. В 2020 году – 13 тыс. грн.

В 2021 году Минфин заявил, что может обеспечить сотрудникам судов зарплату только в 8300 грн.

Однако, по данным Государственной судебной администрации, даже для обеспечения такой зарплаты в бюджете судебной власти нет средств – требуется еще 300 млн грн.

При этом, реальная зарплата судебного распорядителя, секретаря судебного заседания, секретаря суда в некоторых судах в конце декабря равнялась 5000 грн – без вычета налогов и других обязательных платежей, которые составляют приблизительно 18% зарплаты. А если их вычесть, то выходит, что они получали меньше «минималки».

Это означает, что «качественные судебные сервисы» и «теплый прием для граждан», о чем часто мечтают инициаторы судебных реформ, сотрудники судов в таких условиях, прямо скажем, обеспечить не могут.

На данный момент, по словам главы РСУ Богдана Монича, ситуация критическая, поскольку сотрудники аппарата судов массово увольняются.

Проще говоря, обеспечивать работу судов скоро будет некому.

«Пандемия – не время и не повод для упадка важных для общества секторов. Прежде всего – культуры. Поэтому в сводном госбюджете 2021 года предусмотрено около 27 млрд грн на финансирование культурного развития», - сообщил Министр финансов Сергей Марченко во время выступления на IV ежегодном Международном форуме «Креативная экономика», который был проведен при поддержке Министерства культуры Александра Ткаченко.

Кроме того, Госказначейство полностью профинансировало грантовые программы Украинского культурного фонда на сумму свыше полмиллиарда грн.

Вместе с тем, по данным того же Госказначейства, Украина должна своим гражданам почти 5 миллиардов грн по судебным решениям.

«Бюджет для МКІП на 2021 рік – проголосовано! За – 289 депутатів. Нам вдалося відстояти більший бюджет, аніж минулого року. А отже, наступного року вдасться розпочати реалізацію запланованих програм. Серед нового, але амбітного – Велика Реставрація, Центри культурних послуг, програми для народних художніх промислів та популяризації читання, системний розвиток і промоція внутрішнього туризму, будівництво Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції гідності, Музею Голодомору, Музею Бабиного Яру та Галузевого державного архіву, програми інформаційної безпеки та медіаграмотності.

А також створення двох нових інституцій: Державної служби охорони культурної спадщини та Державної інспекції охорони культурної спадщини», - заявил после принятия Бюджета-2021 Александр Ткаченко.

Напоним, что согласно типовой должностной инструкции старший секретарь суда на 6 тысяч грн:

  • Організовує та забезпечує належну роботу канцелярії суду.
  • Розподіляє обов'язки між працівниками канцелярії суду, контролює виконання ними функціональних обов'язків.
  • Організовує прийом, реєстрацію та розподіл кореспонденції, що надійшла до суду.
  • Контролює ведення документів первинного обліку, номенклатурних справ.
  • Організовує роботу з обліку та зберігання судових справ, речових доказів, документів первинного обліку.
  • Здійснює контроль за направленням судових справ зы скаргами, поданнями до судів вищих інстанцій.
  • Здійснює контроль за своєчасним та якісним зверненням судових рішень до виконання.
  • Контролює відкликання виконавчих документів у разі припинення виконання.
  • Заповнює статистичні картки на підсудного (обвинуваченого) за допомогою техніко-технологічних засобів.
  • Забезпечує своєчасне та якісне складання звітів судової статистики, ведення документів первинного обліку, відповідає за достовірність та своєчасність їх складання та оформлення.
  • Здійснює контроль за своєчасною здачею судових справ до канцелярії суду, проводить аналітичну роботу щодо строків здачі справ до канцелярії суду, готує відповідні пропозиції з удосконалення цієї роботи, систематично доповідає голові суду та керівникові апарату про випадки порушення термінів здачі судових справ до канцелярії суду.
  • Збирає пропозиції щодо складання номенклатури справ суду, узагальнює їх, за погодженням із керівником апарату формує номенклатуру справ суду та після погодження з відповідними архівними установами подає на затвердження голові суду.
  • Організовує підготовку та передачу до архіву суду судових справ за минулі роки, провадження в яких закінчено, а також іншої документації канцелярії суду за минулі роки.
  • Уносить пропозиції до плану роботи суду з питань організації діловодства, судової статистики, контролює виконання відповідних розділів плану роботи суду.
  • Бере участь в аналітичній роботі з питань організації діловодства в суді.
  • Організовує та забезпечує належне здійснення прийому громадян працівниками канцелярії суду.
  • Веде облік та контроль за виконанням судових доручень, що надійшли з інших судів України та іноземних держав.
  • Проводить навчання з працівниками канцелярії суду.
  • Контролює ведення обліково-статистичних карток в електронному вигляді.
  • Здійснює оформлення листків непрацездатності та засідань комісії місцевого суду із соціального страхування.
  • Виконує доручення голови суду та керівника апарату суду щодо організації роботи канцелярії суду.

Напомним также, что Сергей Марченко в своем последнем интервью рассказал, что «треба не намагатися бути більшим, ніж ти можеш бути».

Кроме того, по его словам, у него «була мрія стати директором департаменту Мінфіну».

«Тут головне не створити собі ілюзію, що я такий можу бути. Я вважаю, що це питання долі. Якщо вона тобі каже бути на цій посаді, то ти будеш там, незалежно від того, прагнеш ти до цього чи ні. Багато тих, які чогось прагнуть, але не всі стають міністрами. Мені пощастило, але це не означає, що я про це мріяв і прагнув до цього. Я був готовий до цього в той момент, коли мені це запропонували і я погодився. Я вважаю, що не людина має йти за посадою, а посада за нею тоді, коли вона найбільше до цього готова», - поделился откровениями Сергей Марченко.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий. 
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду