Практиканти на підприємстві: ВС висловився щодо нарахування єдиного внеску

13:00, 5 февраля 2021
На підприємство покладається обов’язок нарахувати та утримати єдиний внесок з усієї суми нарахованої заробітної плати учня.
Практиканти на підприємстві: ВС висловився щодо нарахування єдиного внеску
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нарахована заробітна плата учням, які проходять виробничу практику на підприємстві згідно з договором про навчально-виробничу практику, є базою нарахування єдиного внеску. При цьому, на підприємство покладається обов’язок нарахувати та утримати єдиний внесок з усієї суми нарахованої заробітної плати учня.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі №815/3570/16.

Державне підприємство звернулося до суду з позовом до Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників у м. Одесі міжрегіонального головного управління Державної фіскальної служби про визнання протиправними та скасування рішення про застосування штрафних санкцій та податкової вимоги про сплату боргу (недоїмки).

Постановою Одеського окружного адміністративного суду в задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

Постановою Одеського апеляційного адміністративного суду скасовано постанову суду першої інстанції та ухвалено нову, якою позовні вимоги задоволено частково: визнано протиправним та скасовано рішення про застосування штрафних санкцій. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись із рішенням суду апеляційної інстанції в частині відмови у задоволенні позовних вимог касатор подав касаційну скаргу, в якій просив скасувати таке рішення в оскаржуваній частині та прийняти нове, яким позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

В обґрунтування вимог касаційної скарги посилався на те, що оскільки учні, які проходять виробничу практику, не є штатними працівниками підприємства, то єдиний внесок на заробітну плату учнів, яка виплачується їм при проходженні виробничої практики, не нараховується та не утримується.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслили, що відповідно Порядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 червня 1999 року, учні, слухачі професійно-технічних навчальних закладів, які проходять виробничу практику, не включаються до складу (списку) робітників підприємства, однак на них повною мірою розповсюджуються правила внутрішнього трудового розпорядку та положення інших внутрішніх актів і розпоряджень підприємства.

Крім того, пунктом 17 Порядку встановлено, що за фактично виконаний обсяг робіт учнями, слухачами за період виробничого навчання та виробничої практики відповідно до виробничих завдань, підприємство нараховує заробітну платну згідно з установленими системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками (окладами) з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок.

ВС зазначив, що нараховані учням, слухачам кошти переказуються для виплати на рахунок професійно-технічного навчального закладу або виплачуються їм безпосередньо підприємством не пізніше п'яти днів після виплати заробітної плати працівникам підприємства.

Частиною 9 статті 9 Закону №2464 передбачено, що обчислення і сплата єдиного внеску за працівників, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, здійснюються роботодавцями за рахунок сум, на які внесок нарахований.

Також ВС зазначив, що Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, від 09.09.2013 №454 та від 14.04.2015 №435, передбачено, що звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (Звіт) формується на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону №2464 нараховується єдиний соціальний внесок за тарифом 3,6%.

Аналізуючи наведені вище законодавчі приписи, суди попередніх інстанцій дійшли висновку, що нарахована заробітна плата учням, які проходять виробничу практику на підприємстві згідно з договором про навчально-виробничу практику, є базою нарахування єдиного внеску. При цьому, на підприємство покладається обов'язок нарахувати та утримати єдиний внесок з усієї суми нарахованої заробітної плати учня.

Разом із цим, судами встановлено, що позивачем не нараховувався та не утримувався єдиний соціальний внесок із заробітної плати учнів ДНЗ «І», які проходили виробничу практику на ДП згідно з договором про навчально-виробничу практику від 29.06.2012 року. У 2013 році загальна сума заниження нарахованої заробітної плати, на яку нараховується єдиний внесок, роботодавцями відповідно до класу професійного ризику виробництва за тарифом 37,33% складав 701 100,03 грн.

За таких обставин, колегія суддів погодилась із висновками судів попередніх інстанцій в оскаржуваній частині щодо обґрунтованості вимоги відповідача про сплату боргу (недоїмки) та відсутністю правових підстав до її скасування у судовому порядку.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду апеляційної інтенції без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС висловися щодо виплати винагороди державним виконавцям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду