Марихуану можна буде отримати за електронним рецептом

12:30, 10 февраля 2021
Урядовці пропонують зняти заборону на обіг канабісу та його основної психотропної речовини.
Марихуану можна буде отримати за електронним рецептом
Джерело фото: Depositphotos
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Міністерства у справах ветеранів відносно нечасто з’являються проекти нормативно-правових актів для обговорення – з початку 2019 року у відомстві опублікували всього 31 проект. Втім, іноді на обговорення пропонують доволі цікаві документи, частина з яких ховаються під непримітними назвами по типу «Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”.

Так, наприклад, минулого тижня Мінветеранів під такою назвою опублікувало проект змін до деяких постанов КМУ, які передбачають зміну «статусу» марихуани. По-перше, це стосується постанови уряду №770 від 6 травня 2000 р., якою затверджений перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Урядовці пропонують виключити «Канабіс, смолу канабісу, екстракти і настойки канабісу» зі списку особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено, та внести до переліку наркотичних засобів, обіг яких обмежено. Так само із «заборонено» на «обмежено» змінюється статус обігу Тетграгідроканабіолу – головного психоактивного компонента канабісу.

Другий «комплекс» змін стосується особливостей маркування лікарських засобів. У міністерстві пропонують визначити у відповідній постанові, що лікарські засоби, які містять наркотичні чи психотропні речовини, повинні обов’язково містити на упаковці двовимірний штрих-код контрольного знака за стандартом ISO/IEC – наявність відповідного штрих-коду буде обов’язковою для реєстрації засобу. У свою чергу, виробники тих засобів, які зараз вже зареєстровані, але не мають відповідного штрих-коду на упаковці, будуть зобов’язані виправити це протягом місяця після ухвалення постанови.

І третій момент є чи не найважливішим, адже стосується змін до процесу виписування лікарем наркотичних засобів чи психотропних речовин. Отже, на відміну від загального порядку, такі засоби і речовини будуть виписувати виключно в електронній формі через електронну систему охорони здоров’я. Отже, електронні рецепти будуть поширюватися не лише на антибіотики.

У пояснювальній записці до проекту урядовці пишуть, що на сьогодні в Україні не менше 2 мільйонів людей мають діагнози, щодо яких позитивний ефект має терапія за допомогою медичного канабісу. Розробку цього проекту з боку Мінветеранів, а не, наприклад, МОЗ, скоріше за все можна пояснити подальшими планами використовувати канабіс при посттравматичному стресовому розладі, з яким стикається значна кількість ветеранів війни – хоча прямо про це у пояснювальній записці не йдеться.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Україні буде три типи платних доріг, у яких буде безкоштовна альтернатива.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду