Як може змінитися оплата за транспортування газу: депутати зареєстрували законопроект

16:25, 16 февраля 2021
Автори законопроекту вимагають оплачувати транспортування лише фактично прийнятого газу.
Як може змінитися оплата за транспортування газу: депутати зареєстрували законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Раді зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до статті 32 Закону України «Про ринок природного газу» № 5004 від 02.02.2021.

Основне питання, яке підіймають ініціатори законопроекту, - плата за транспортування природного газу.

Метою прийняття даного акта є приведення обсягу видатків на оплату послуг з розподілу і транспортування природного газу у відповідність до фактичних об’ємів використання газу споживачем у зв’язку з постійно зростаючими тарифами і відсутністю дієвого контролю за соціально-економічним обґрунтуванням вартості послуги.

У проекті пропонується привести тариф на послуги з транспортування і розподілу газу до фактичного об’єму використання природного газу в поточному місяці, а не використовувати показники об’єму попереднього газового року.

Тобто вартість послуг транспортування і розподілу природного газу хочуть обчислювати як добуток фактично прийнятого у звітному місяці природного газу та тарифу на послугу транспортування природного газу, визначеного Регулятором.

Вартість послуг транспортування і розподілу природного газу пропонують сплачувати за фактично прийнятий у звітному місяці природний газ до 20-го числа місяця, наступного за звітним.

Також пропонується доручити Кабінету Міністрів України та Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розробити механізм зменшення тарифу (або компенсації витрат) для споживачів, які за власний кошт спорудили підвідні газопроводи з усіма об’єктами і спорудами і передали їх відповідно до діючого законодавства на баланс операторів газорозподільних систем.

Автори законопроекти зазначають, що оплата за транспортування та розподіл газу – це так звана «скрита абонплата», і замовники змушені платити її незалежно від об’ємів споживання природного газу, тобто сьогодні, навіть якщо не використовувати газ, за транспортування споживач зобов’язаний платити.

Раніше у ВР реєстрували проект Постанови про скасування плати за транспортування газу для побутових споживачів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України