Рада відхилила законопроект про тимчасове заміщення голів місцевих державних адміністрацій

15:45, 5 марта 2021
Мінрегіон пропонував порядок заміщення голів МДА, який на думку нардепів виглядав дуже сумнівним.
Рада відхилила законопроект про тимчасове заміщення голів місцевих державних адміністрацій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада відмовилася підтримувати законопроект № 4290 про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації". Аналогічно депутати не підтримали пропозиції повернути законопроект на повторне перше читання та повернули на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи. Ініціатором законопроекту виступав Кабінет Міністрів України, а розробляло його Міністерство розвитку громад та територій України.

Основні нововведення, за які пропонувалося голосувати полягали в тому, що проектом передбачалася можливість тимчасового покладення обов’язків голови місцевої державної адміністрації на керівника апарату місцевої державної адміністрації, а у разі його тимчасової відсутності – на заступника керівника апарату, а у разі відсутності такої посади – на керівника самостійного структурного підрозділу апарату місцевої державної адміністрації за обов’язковим інформуванням Офісу Президента України та Кабінету Міністрів України.

Останнє стало для депутатів, як «червона ганчірка для бика». Навіть представники «Слуги народу» виступили проти цього.  

Не був підтриманий законопроект і ГНЕУ, яке зауважило, що варто враховувати наступне: відповідно до ч. 4 ст. 118 Конституції України голови МДА призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України. Тобто, рівень виконуваних особою завдань і повноважень на цій посаді та її місце в ієрархії органів та посад у державі вимагає її заміщення в спеціальному порядку за рішенням найвищої посадової особи держави за погодженням з вищим органом у системі виконавчої влади.

Ідея покладання на голів МДА прийняття самостійного рішення (тим паче, у непрацездатному стані) про покладання на іншого працівника місцевої держадміністрації (керівника середнього рівня) своїх обов’язків без участі у цьому процесі суб’єктів призначення на відповідні посади виглядає, на наш погляд, недостатньо обґрунтованою. Адже йдеться про виконання обов’язків державної ваги, включаючи розпорядження значними бюджетними ресурсами.

Гетманцев оприлюднив алгоритм проведення податкової амністії в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде