Рада розгляне законопроект, який зачіпає заробіток фрілансерів та змушує їх укладати трудові договори

08:55, 27 апреля 2021
Законопроект про легалізацію праці фрілансерів запланували розглянути вже цього тижня.
Рада розгляне законопроект, який зачіпає заробіток фрілансерів та змушує їх укладати трудові договори
Джерело фото: Jens Kalaene / Global Look Press
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада вже на цьому тижні може прийняти в першому читанні за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості. Законопроект був внесений Кабінетом Міністрів України та зареєстрований під № 5161 від 25.02.2021.

Ним пропонується доповнити Кодекс законів про працю статтею 21-1, яка запроваджує нову особливу форму трудового договору, а саме: трудового договору із нефіксованим робочим часом.

Відповідно до умов такого договору його сторони, за домовленістю, можуть визначати необхідність та час залучення працівника до роботи, її обсяг та режим виконання. При цьому оплата праці буде відбуватися виключно за фактично виконану роботу.

Водночас працівник, який працює за трудовим договором із нефіксованим робочим часом, зможе більш вільно планувати свою роботу, не прив'язуючись до одного роботодавця та робочого графіку підприємства, планувати свою діяльність залежно від поставлених йому завдань.

Автори законопроекту (Мінекономіки) запевняють, що працівник отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю, зокрема щодо належного режиму роботи, часу відпочинку, порядку прийняття на роботу та звільнення з неї, виплати заробітної плати.

Крім того, законопроектом передбачена гарантована мінімальна кількість оплачуваних годин на місяць.

Зокрема, якщо працівник протягом календарного місяця виконував роботу менше 32 годин, йому має бути виплачена заробітна плата не менше ніж за 32 години робочого часу відповідно до умов оплати праці, визначених трудовим договором.

У разі ненадання власником або уповноваженим ним органом роботи працівникові, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, заробітна плата при відрядній системі оплати праці протягом календарного місяця має бути виплачена працівникові у розмірі, не меншому розміру заробітної плати працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, - за 32 години робочого часу.

Щоправда, законопроект одразу не сподобався профспілкам. Останні відмовилися його погоджувати, оскільки не побачили в ньому соціальних гарантій. На їх погляд, законопроект не дає відповіді на те, яким чином будуть забезпечуватися базові соціальні гарантії (забезпечення лікарняними, відпустками, достатнім рівнем заробітної плати тощо), як це задекларовано у пояснювальній записці до нього, оскільки відсутні певні норми у статті, що регулює такий режим роботи, і механізм їх реалізації в частині настання страхового випадку, пов'язаного з тимчасовою непрацездатністю, нещасним випадком на виробництві, безробіттям, а також обчислення стажу роботи, який дає право працівнику на щорічну відпустку, та страхового стажу для призначення пенсії.

Раніше Уряд вніс зміни в порядок проведення конкурсів на зайняття посад державної служби.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва