Українців будуть готувати до відбиття агресії: з’явився текст законопроекту Зеленського про збільшення чисельності Збройних Сил та національний спротив, документ

14:41, 25 мая 2021
Зеленський вніс законопроект про залучення усього суспільства до протидії загрозам національній безпеці та відбиття агресії з боку іншої держави і планує збільшити чисельність Збройних Сил України.
Українців будуть готувати до відбиття агресії: з’явився текст законопроекту Зеленського про збільшення чисельності Збройних Сил та національний спротив, документ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Володимир Зеленський 25 травня вніс до парламенту два законопроекти «Про основи національного спротиву» 5557 та щодо збільшення чисельності Збройних Сил України у зв’язку із прийняттям Закону «Про основи національного спротиву» 5558.

Як пояснює Президент, в умовах триваючої збройної агресії Російської Федерації проти України, окупації частини її території особливого значення у забезпеченні захисту незалежності і територіальної цілісності України та протидії загрозам національній безпеці у воєнній сфері набувають територіальна оборона України та рух опору.

Існуюча модель територіальної оборони України досі ґрунтується на підходах та принципах колишнього СРСР, передбачає її розгортання після тривалого відмобілізування відповідного комплекту сил і засобів.

Прийняття проекту Закону «Про основи національного спротиву» дасть змогу вирішити завдання щодо залучення усього суспільства до протидії загрозам національній безпеці та відбиття агресії з боку іншої держави.

Положення проекту Закону передбачають залучення широких верств населення України, що сприятиме підвищенню рівня національної стійкості і обороноздатності держави в умовах неконвенційних загроз, а також згуртуванню суспільства, патріотичному вихованню громадян, наданню обороні України всенародного характеру та готовності громадян України до захисту своєї країни.

Так, Зеленський пропонує своїм законопроектом визначити:

  • основи побудови, організації і ведення територіальної оборони та руху опору;
  • порядок підготовки громадян України до національного спротиву;
  • організацію системи керівництва національним спротивом;
  • порядок формування та комплектування військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України, добровольчих формувань територіальних громад та руху опору;
  • відповідальність за порушення законодавства та інших нормативно-правових актів з питань національного спротиву тощо.

Зокрема, проектом передбачені основи підготовки громадян України до національного спротиву:

«1. Основою підготовки громадян України до національного спротиву є їх загальновійськова підготовка, яка організовується за територіально-зональним принципом.

Загальновійськова підготовка громадян України полягає в опануванні базовими загальновійськовими практичними вміннями і навичками та поділяється на початкову і базову підготовку.

Початкова підготовка організовується центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти і науки, разом з Міністерством оборони України, та проводиться в закладах загальної середньої освіти.

Базова підготовка організовується Міністерством оборони України разом з іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади та проводиться з громадянами України, які досягли вісімнадцятирічного віку та не проходять військову службу в Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, службу в правоохоронних органах, шляхом проведення періодичних навчальних зборів, занять, курсів.

Загальновійськова підготовка громадян України організовується та здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Загальновійськова підготовка громадян України до національного спротиву організовується з використанням фондів військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України, військових навчальних закладів, навчальних центрів, інших військових частин (установ) Збройних Сил України, інших складових сил безпеки та сил оборони, об'єктів, які перебувають у сфері управління державних органів та органів місцевого самоврядування». 

Також Зеленський пропонує передбачити, що керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від їх підпорядкування та форми власності несуть кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та матеріальну відповідальність за невиконання або неналежне виконання вимог цього Закону відповідно до закону.

А громадяни України, визнані винними у порушенні законодавства України з питань національного спротиву, несуть відповідальність відповідно до закону.

Також іншим законопроектом Зеленський пропонує на законодавчому рівні збільшити чисельність Збройних Сил України на 11 000 військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду сил Збройних Сил України – Сил територіальної оборони, а також подальшої розбудови системи руху опору.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду