Відеоспостереження на вулицях: як воно відбуватиметься за законопроектом Руслана Стефанчука

15:46, 11 июня 2021
Законопроект Руслана Стефанчука обмежує безконтрольне відеоспостереження за українцями на вулицях, в будинках та в інтернеті.
Відеоспостереження на вулицях: як воно відбуватиметься за законопроектом Руслана Стефанчука
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Якщо у вас відсутня параноя, це не означає що вони за вами не стежать». Це відоме прислів’я давно стало реальністю нашого життя, і схоже, народні обранці вирішили подолати неконтрольоване стеження за українцями. Принаймні, повернути цей процес в цивілізоване русло.

Група народних депутатів зареєструвала в Верховній Раді законопроект «Про захист персональних даних» № 5628 від 07.06.2021. Одним із співавторів законопроекту є заступник голови Верхової Ради Руслан Стефанчук.

Розглядатиме законопроект Комітет з питань цифрової трансформації, а також низка інших комітетів, зокрема:

- Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин;

- Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів;

- Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування;

- Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування

- Комітет з питань бюджету;

- Комітет з питань антикорупційної політики;

- Комітет з питань інтеграції України до Європейського союзу.

Сам законопроект є дуже об’ємним, складається з 73 статей та XXII розділів. Він має на меті підвищити рівень захисту конституційного права на повагу до приватного життя через посилення стандартів обробки персональних даних та надати більше прав суб’єкту персональних даних для забезпечення можливості здійснення повноцінного контролю суб’єктом за обробкою його персональних даних.

«Судово-юридичну газету» зацікавили норми, які стосуються нових правил відеоспостереження.  

Як, де і для чого дозволять здійснювати відеоспостереження

Здійснення суб’єктами владних повноважень, правоохоронними органами відеоспостереження в громадських та публічних місцях, інших місцях загального користування, зокрема і в громадському транспорті, допускається лише у випадках, передбачених законодавством, з метою  попередження правопорушень та забезпечення громадської безпеки.

Здійснення відеоспостереження юридичними або фізичними особами допускається в цілях попередження правопорушень та захисту майна в будівлях та на територіях, які перебувають у їх власності або законному володінні чи користуванні, на підставі законодавства.

Відеоспостереження допускається лише у разі, якщо за конкретних обставин не можна досягнути легітимної мети іншими заходами, ступінь втручання у приватне життя осіб яких є меншим та якщо інші заходи не призведуть до непропорційних витрат.

Контролюючий орган (тобто уповноважений орган, який здійснює нагляд та контроль за дотриманням вимог цього Закону) буде затверджувати типовий порядок здійснення відеоспостереження.

Контролер зобов’язаний розмістити попередження про те, що здійснюється відеоспостереження, на доступному для кожного місці офіційною державною мовою та однією із мов, яка є найбільш розповсюдженою у відповідному населеному пункті. Попередження повинно містити назву та контактні дані контролера та особи, яка здійснює відеоспостереження, якщо вона є відмінною від контролера.

Відеоспостереження за житлом фізичних осіб або в приміщеннях, де особа проживає, особами, які там не проживають, не допускається, крім  випадків, встановлених законом.

Відеоспостереження житлових будівель, крім того, що здійснюється в цілях розслідування злочину відповідно до кримінального процесуального законодавства, допускається виключно з метою забезпечення безпеки фізичних осіб та захисту майна на підставі згоди більше половини власників такої будівлі та за таких умов:

1) відеоспостереження може здійснюватися лише за входом та загальними приміщеннями будівлі;

2) перегляд збережених відеозаписів допускається лише у випадку протиправних дій або обґрунтованої підозри протиправних дій з метою встановлення обставин та/або осіб, винних у вчиненні таких дій.

Персональні дані, зібрані в  результаті відеоспостереження, можуть зберігатись не більше 6 місяців.

Забороняється здійснення відеоспостереження в приміщеннях, в яких розумно очікується, що особа може здійснити повне або часткове оголення частин тіла, які зазвичай не підлягають оголенню в публічних місцях, а також в місцях, призначених для задоволення гігієнічних чи фізіологічних потреб.

У разі якщо в результаті відеоспостереження відеозаписи зберігаються, особа яка здійснює відеоспостереження, зобов'язана створити базу даних, призначену для зберігання відеозаписів. Разом з відеозаписами в системі повинна зберігатись інформація про дату, місце і час здійснення запису, а також відомості про осіб, які переглядали збережені відеозаписи, дату, місце, час та підстави здійснення перегляду відеозапису.

Вимоги до здійснення відеоспостереження застосовуються до фото- та відеозйомки, яка здійснюється в аналогічний спосіб з такими ж цілями.

Як, де і для чого дозволять записувати аудіо, відео або робити фотофіксацію публічних заходів

У разі здійснення аудіозапису, відеозйомки, кінозйомки, фотозйомки або будь-якої іншої фіксації зображення або голосу суб'єкта персональних даних, незалежно від технології що використовувалася, відкрито на вулиці або на заходах публічного характеру (публічних зборах, конференціях тощо), контролер зобов’язаний завчасно вжити достатніх заходів для повідомлення суб’єктів персональних даних про здійснення аудіозапису, відеозйомки, кінозйомки, фотозйомки або будь-якої іншої фіксації зображення або голосу  суб'єкта персональних даних у спосіб, який надає можливість суб’єкту персональних даних заперечити проти обробки його персональних даних.

Оприлюднення, у тому числі публічний показ матеріалів відеозйомки, кінозйомки або фотозйомки, на яких можна ідентифікувати суб'єктів персональних даних, допускається за умови, що оприлюднення  є пропорційним відносно легітимної  цілі, яка переслідується, враховує принцип поваги до суті права на захист персональних даних та передбачає належні та відповідні засоби захисту основоположних прав та інтересів суб’єкта персональних даних.

Що дозволять журналістам

До обробки персональних даних для цілей журналістської та творчої діяльності не застосовуються положення Закону щодо принципів добросовісності та прозорості, точності персональних даних, забезпечення їх цілісності та конфіденційності, розділу IV Закону «Права суб’єкта персональних даних», порядку реєстрації персональних даних, оцінки впливу та низки інших зобов’язань.

При цьому необхідно умовою є обробка персональних даних винятково для цілей журналістської та творчої діяльності, та впевненість, що  оприлюднення інформації здійснюється в суспільних інтересах, а шкода від оприлюднення такої інформації не переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Поняття «журналістська діяльність», з точки зору авторів законопроекту, підлягає тлумаченню з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Заборона стеження в соціальних мережах

Відстеження дій суб'єктів персональних даних за допомогою програмного забезпечення, мобільних чи інших застосунків, вебсайтів, інших технологій  електронних комунікацій та сервісів, а також за допомогою пристроїв, які належать чи використовуються суб'єктом персональних даних буде заборонено.

При цьому обробка персональних даних   буде вважатися правомірною,  у випадку:

1) надання суб’єктом персональних даних явної згоди на таку обробку;

2) обробка є необхідною для забезпечення функціонування програмного забезпечення, мобільного чи іншого застосунку, вебсайту чи іншої телекомунікаційної технології;

3) обробка є виключно необхідною для надання послуги суб’єкту персональних даних за його замовленням.

Контролери та оператори, які здійснюють обробку персональних даних, передбачених частиною першою цієї статті, повинні забезпечити, щоб кожний суб'єкт, чиї дані будуть оброблятися, ознайомився з повідомленням про таку обробку до її початку. Повідомлення має містити:

1) опис технології відстеження;

2) роз’яснення про те, що суб’єкт персональних даних має право обрати, на яку технологію він надає згоду, у разі якщо обробка відбувається на підставі згоди. 

Заборонять відмовляти суб’єкту персональних даних у наданні доступу до  вебсайту (його окремих частин) або обмежувати використання програмного забезпечення, мобільного чи іншого застосунку, чи іншої телекомунікаційної технології або сервісу на підставі його відмови у наданні згоди на обробку персональних даних.

До речі, порушення Закону потягнуть за собою величезні штрафи.

Раніше Руслан Стефанчук розповів, коли українці отримають можливість голосувати за допомогою смартфону

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде