Депутати придумали, як боротися із фальсифікаціями на ЗНО та «Кроці»

13:43, 18 июня 2021
Профільний комітет парламенту обговорив ситуацію, що склалася довкола махінацій під час іспитів у медичних вишах.
Депутати придумали, як боротися із фальсифікаціями на ЗНО та «Кроці»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати пропонують жорстко карати учасників та організаторів тестування для студентів-медиків «Крок», замість яких здають іспити  інші особи. Про це йшлося на засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій, де обговорювали державний екзамен для студентів-медиків «Крок» та проблеми, пов’язані з ним.

Відкриваючи засідання, голова комітету Сергій Бабак нагадав про ситуацію, яка склалася 2 червня в Ужгородському національному університеті, де частина студентів вдалася до махінацій під час «Кроку».

Зокрема, близько 20 студентів упіймали на тому, що замість них по підробних документах прийшли здавати іспит випускники та інтерни. Студенти просто наклеювали у паспорт свої світлини поверх тих, за кого вони складали іспит.

Підробку документів помітили співробітники Центру тестування й повідомили про це поліції.

«Нам потрібно зробити максимально жорстке покарання для тих, замість кого здають, для адміністрації, для тих, хто здає», - сказав Сергій Бабак.

Депутати виокремили найчастіші способи фальсифікації як у вишах, так і при складанні Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО):

поверх дійсного паспорта студента наклеюється нова фотокартка іншої людини, котра прийде складати іспит замість студента;

на іспит приходять підставні особи, так звані «двійники», щоб скласти іспит за студента, використовуючи його паспорт чи ID-картку;

використання навушників, камери, телефону;

обведення декількох відповідей замість однієї з метою подальшої подачі апеляції;

втручання в процес закладу освіти та його працівників;

підроблені сертифікати.

У свою чергу представник Міністерства охорони здоров’я Ірина Микичак вказала на те, що їй пишуть як українські, так і іноземні студенти з вимогами знизити прохідний бал складання «Кроку». При цьому вона вказала, що сама пройшла тестування, і за її словами студент, який у свій час вчився, навіть через багато років може на 70% «Крок» скласти.

Також від чиновників під час обговорення пролунала пропозиція, аби у перевіряючих на іспиті були списки із фотографіями тих, хто буде складати тест. У свою чергу Сергій Бабак закликав до того, що має нести відповідальність адміністрація, а також висловив пропозицію, аби позбавляти виші, у яких виникають подібні інциденти, акредитації. Також він зауважив, що деякі країни вже відмовляються визнавати українські дипломи через відповідні махінації.

Відтак, порадившись, депутати вирішили створити робочу групу з даного питання.

Раніше «Судово-юричдина газета» писала, що Верховна Рада повторно розгляне законопроект Зеленського про відповідальність за брехню в деклараціях.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду