Депутати схвалили законопроект, який забороняє діяльність ліцеїв, у яких менше чотирьох класів

08:40, 25 июня 2021
Профільний комітет рекомендував законопроект, який унеможливлює створення ліцеїв при наявності менше 4 класів.
Депутати схвалили законопроект, який забороняє діяльність ліцеїв, у яких менше чотирьох класів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендував парламенту у другому читанні схвалити законопроект № 4629-1 про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти, який регулює кількість класів у школі. Авторами зазначені депутати Сергій Колебошин, Юлія Гришина, Роман Грищук, Сергій Бабак та інші.

Згідно зі змінами до законодавства, до 9 класу включно будуть навчатися в гімназіях, а з 10 класу - у ліцеях. Причому школи будуть розділені, тобто ліцеї будуть існувати окремо від гімназій і територіально, і фактично.

Автори у пояснювальній записці пишуть, що у новому Законі України «Про повну загальну середню освіту», що був прийнятий Верховною Радою у січні 2020 року, були сформульовані положення, спрямовані на формування мережі ліцеїв, які мали б забезпечувати надання трирічної профільної середньої освіти протягом навчання у 10-12 класах. Формування такої мережі ліцеїв планувалося здійснити до 2024 року, пришвидшивши початок надання трирічної профільної середньої освіти в рамках реформи «Нова українська школа».

При цьому депутати зазначають, що необхідно подовжити перехідний період для трансформації мережі закладів освіти, а також уточнити окремі положення, що спрямовані на вдосконалення правового регулювання функціонування ліцеїв, визначають освітню термінологію, та інше.

Відтак автори пропонують прописати у законодавстві, що для започаткування та провадження освітньої діяльності комунального ліцею засновник має забезпечити відповідність такого закладу освіти вимогам, у тому числі щодо:

функціонування ліцею як окремої юридичної особи, інституційно і фізично відокремленої від початкової школи та гімназії;

функціонування не менше чотирьох класів протягом 10 року навчання, не менше чотирьох класів протягом 11 року навчання, не менше чотирьох класів протягом 12 року навчання. Тобто, якщо буде менше 4 класів, то ліцей функціонувати не зможе.

створення безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього середовища. Під безпечним середовищем розуміється  сукупність умов у закладі освіти, що унеможливлюють заподіяння учасникам освітнього процесу фізичної, майнової або моральної шкоди, зокрема внаслідок недотримання вимог санітарних, протипожежних або будівельних норм і правил, законодавства щодо кібербезпеки, захисту персональних даних, безпеки харчових продуктів та надання неякісних послуг з харчування, шляхом фізичного або психологічного насильства, експлуатації, дискримінації за будь-якою ознакою, приниження честі, гідності, ділової репутації (булінг (цькування), поширення неправдивих відомостей тощо), пропаганди або агітації, у тому числі з використанням кіберпростору, а також унеможливлюють вживання на території закладу освіти алкогольних напоїв, тютюнових виробів, наркотичних засобів, психотропних речовин;

розміщення ліцею у будівлі (будівлях), мінімальна проектна потужність якої (яких) визначається ліцензійними умовами;

забезпечення здобуття учнями профільної середньої освіти відповідно до профілів навчання, з навчальним навантаженням та з можливістю обрання ними навчальних предметів (інтегрованих курсів, інших освітніх компонентів);

підвезення (у разі потреби) учнів і педагогічних працівників до закладу освіти (місця навчання, роботи) та у зворотному напрямку до місця проживання (за потреби);

забезпечення проживання учнів у пансіонах у разі, якщо час їхнього доїзду до ліцею буде становити більше норми, визначеної законодавством;

забезпечення вільного (без обмежень) і безоплатного доступу здобувачам освіти і педагогічним працівникам у приміщеннях закладу освіти, у тому числі й у пансіоні, до бездротового Інтернету;

забезпечення здобувачів освіти харчуванням.

Також депутати пропонують регламентувати перехідний період на функціонування закладів, які не можуть набрати 4 класи.

- щодо функціонування не менше чотирьох класів протягом 10 року навчання – з 1 вересня 2027 року;

- щодо функціонування не менше чотирьох класів протягом 11 року навчання – з 1 вересня 2028 року;

- щодо функціонування не менше чотирьох класів протягом 12 року навчання – з 1 вересня 2029 року.

Тобто за 6 років, якщо заклад освіти не зможе набирати 4 класи учнів з 10 по 12, він не зможе працювати як ліцей.  При цьому законопроектом передбачається підвезення учнів та педагогів, а також за потреби - проживання і харчування.

Місцевим радам рекомендовано до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування ефективної мережі закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.

Раніше свою думку стосовно новацій в освіті висловили українські громадяни. 

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді