Рада унормувала використання електронних гарантійних талонів для споживачів

08:38, 5 июля 2021
Закон встановлює на законодавчому рівні надання експлуатаційних документів в електронному вигляді при гарантійному обслуговуванні товарів.
Рада унормувала використання електронних гарантійних талонів для споживачів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила законопроект №4185 про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді, авторами якого є Єгор Чернєв та Ігор Васильєв. Закон встановлює на законодавчому рівні надання експлуатаційних документів в електронному вигляді при гарантійному обслуговуванні товарів.

У пояснювальній записці автори зазначають, що споживачі все більше товарів купують через Інтернет-магазини, багато компаній пропонують споживачам реєстрацію в особистих кабінетах з метою ефективної комунікації зі споживачами та надання доступу до експлуатаційних документів.

Реєстрація в особистому кабінеті надає споживачеві можливість перевірити оригінальність товару та його подальше гарантійне обслуговування.

Разом з тим, споживачам доводиться зберігати інструкції з використання, гарантійні талони та інші експлуатаційні документи в паперовому вигляді. А в разі втрати гарантійного талону або фіскального чеку споживачі автоматично втрачають право на отримання гарантійного обслуговування або заміни товару.

За словами депутатів, недобросовісні суб’єкти господарювання можуть надавати споживачам підробні експлуатаційні документи в паперовому вигляді.

Відтак депутати пропонують статтю 7 доповнити пунктами 10, 11, 12 такого змісту:

Суб’єкт господарювання може надавати споживачеві доступ до експлуатаційних документів на технічно складні побутові товари (паспорту або будь-якого іншого документу, що додається до товару) в електронному вигляді на офіційному веб-сайті виробника.

У разі надання гарантійних зобов’язань в електронному вигляді виробник забезпечує можливість реєстрації придбаного товару на офіційному веб-сайті виробника.

На прохання споживача реєстрація технічно складних побутових товарів на офіційному веб-сайті виробника і оформлення гарантійних зобов’язань в електронному вигляді здійснюється продавцем під час продажу такого товару.

На вимогу споживача продавець повинен надати експлуатаційні документи на технічно складні побутові товари (паспорт або будь-який інший документ, що додається до товару) в паперовому вигляді.

Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів визначається Кабінетом Міністрів України. 

Обговорення народних депутатів 

Представник «Європейської солідарності» Степан Кубів позитивино відгукнувся про законопроект: «Кожен з нас купує багато товарів, у тому числі виникають різні деколи проблеми технічного обслуговування, надання гарантій, і в результаті бувають і втрати талонів у письмовій формі. Коли дивитися на цей простий законопроект, але він є дуже практичний, дійсно, він проводить лібералізацію і вибір. Ініціатори, автори законопроекту дозволяють продавцям забезпечувати покупців гарантійними талонами та іншими експлуатаційними документами в електронному вигляді. Друге. Кожен з нас як споживач часто створює незручності, коли зберігає документи в паперовій формі. Часто гарантійні талони виявляються або незаповненими, або дата стоїть не та. Це знімає ці ризики». – сказав він.

Його підтримав представник «Голосу» Ярослав Железняк:

«Про що йде мова, якщо дуже-дуже просто. Ви приходите в магазин, у вас є вибір або отримати, як ви і зараз отримували, паперовий талон, його десь зберігати, потім його шукати, якщо, не дай Боже, у вас зламалася техніка. Він може бути уже не тої якості, вам можуть відмовити. Або це ваш вибір: отримати електронний чек на вашу електронну скриньку, її зберігати в електронному кабінеті, де її не заллє водою, де її не з'їсть собака, де вона ніколи не втратиться. І коли у вас буде страховий випадок, ви приходите з цим талоном і вам ремонтують техніку. Все. Це законопроект саме про те, щоби захистити додатково нашого споживача», - сказав він.

Член депутатської групи «За майбутнє» Сергій Рудик виступив із застереженням, вказавши на відсутність Інтернету в сільській місцевості.

«В сільській місцевості нема Інтернету. В маленьких містах люди ще не готові до цього. Якби автори законопроекту передбачили, що це один з варіантів, мені здається, це було би добре. Тоді б ми поступово підготували покупця. І, можливо, коли у нас ті 4 чи 5G дійдуть до сільської місцевості, ця тема була б актуальною. Ми заблокуємо ринок, ми не дамо можливості продавати техніку в маленьких і середніх містах», - сказав він.

Раніше у парламенті зареєстрували проект Закону про правотворчу діяльність. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси