Депутати пропонують встановити механізм позбавлення українського громадянства

13:10, 27 июля 2021
До парламенту внесено законопроект, який передбачає позбавлення громадянства України за отримання російського паспорта.
Депутати пропонують встановити механізм позбавлення українського громадянства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Осіб, які отримали російські паспорти, пропонують позбавляти українського громадянства. Про це йдеться у законопроекті № 5822 про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо автоматичної втрати громадянства України у разі добровільного набуття громадянства держави-агресора – Російської Федерації, який внесли депутати Оксана Савчук, Наталія Піпа та Микола Княжицький.

Зокрема, депутати пропонують доповнити статтею 191 Автоматична втрата громадянства України Закон «Про громадянство України».

Передбачається, що добровільне набуття громадянами України громадянства Росії є підставою для  автоматичної втрати громадянства України.

Автоматична втрата громадянства передбачається без видання відповідного указу Президента України з дати, коли особа отримала російський паспорт.

При цьому в законопроекті немає інформації, як буде контролюватися і перевірятися цей процес, а саме, яким чином державні органи отримають інформацію про те, що конкретна особа отримала російський паспорт, і як перевірять даний факт.

Також законопроект стосується лише Росії. Про тих, хто отримав угорський, румунський чи інший паспорт, через що вибухали скандали, не йдеться.

Депутати пишуть, що даний проект внесено у зв’язку з тим, що до Державної Думи Росії було внесено закон про нову хвилю паспортизації. Відповідно до положень закону громадяни України та Білорусі зможуть отримувати паспорти на основі так званої «самоідентифікації». Депутати передбачають, що це направлено на окуповані райони Донбасу. Експерти говорять, що це відбувається через вибори до російської Думи, коли в окупованих регіонах простіше фальсифікувати результати, як це робиться у Придністров’ї, Абхазії, Південній Осетії тощо.

Раніше до парламенту було внесено законопроект, який встановлює вимоги до фізичних та юридичних осіб, які мають намір придбати землю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва