Музей Революції Гідності заявив, що радянські автомати на алеї Героїв Небесної Сотні встановлені за вказівкою Мінкульту

14:44, 17 августа 2021
У Музеї заявили, що з ними нічого не погоджували.
Музей Революції Гідності заявив, що радянські автомати на алеї Героїв Небесної Сотні встановлені за вказівкою Мінкульту
Джерело фото: facebook.com/maidanmuseum.org
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Національному музеї Революції Гідності спробували пояснити появу муляжів автоматів радянського зразка з газованою водою та інших атрибутів радянського минулого на алеї Героїв Небесної Сотні.

Так, за словами його представників, організатором цих декорацій є Мінкульт, а з Музеєм ніхто їх встановлення не погоджував:

«Щодо появи тимчасових конструкцій на алеї Героїв Небесної Сотні.

Інформаційний простір наповнений обуренням і звинуваченнями, зокрема на адресу Національного музею Революції Гідності, щодо появи тимчасових конструкцій на алеї Героїв Небесної Сотні.

Насамперед інформуємо, що алея Героїв Небесної Сотні передана Музею у користування для облаштування меморіально-музейного публічного простору. Музей не може перешкоджати руху людей на алеї, проведенню будь-яких мирних акцій, як державних, так і громадських.

Про необхідність облаштувати простір алеї для відзначень 30 річниці Музей повідомили усно. На короткій зустрічі з організаторами заходів представників Музею повідомили, що планується інсталяція, яка символізуватиме шлях українців до проголошення Незалежності – від часів Трипілля до сьогодення. Нами було наголошено, що при цьому недопустимо вносити будь-які зміни в народний меморіал, конструкції не повинні пошкоджувати бруківку, всі дії мають бути погодженими з Офісом генерального прокурора. Також зі свого боку представники Музею звернули увагу на недопустимість дій, меседжів та візуального ряду, які можуть ображати пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Офіційного листа з детальнішим описом планованого облаштування алеї на адресу Національного музею Революції Гідності від організаторів заходів не надходило.

Організаторами заходів з відзначення 30 річниці проголошення Незалежності України є, зокрема, Міністерство культури та інформаційної політики, у структурі якої є Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності. Відповідно до правил, проведення таких заходів погоджується у КМДА, адміністрацію Музею при цьому зобов’язані лише ставити до відома.

Музейно-меморіальний комплекс не уповноважений забороняти чи дозволяти такі заходи, як і впливати на їх сценарії. Проте ми завжди звертаємо увагу організаторів на меморіальний статус алеї та дбаємо про збереження пам’яток, пов’язаних з Революцією Гідності.

Вважаємо, що ситуація, яка склалась, викликана насамперед відсутністю комунікації організаторів, зокрема органів влади, із громадськістю.

Також вважаємо, що запорукою однозначного сприйняття у суспільстві алеї як меморіального простору є поява на цьому місці Меморіалу Героям Небесної Сотні».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя