Податкова амністія: міністр фінансів розповів, кому дозволять купувати майно без пояснення походження коштів

17:26, 25 августа 2021
Міністр фінансів Марченко: «Якщо українці не задекларують свої активи в рамках податкової амністії, далі можуть бути запитання: де саме ти набув ті чи інші статки».
Податкова амністія: міністр фінансів розповів, кому дозволять купувати майно без пояснення походження коштів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Шанс для українців «вийти в білу» і «спокутувати гріхи перед державою» - так характеризували закон про податкову амністію його автори. Зокрема, про початок життя українців «з чистого аркушу» багато розповідав голова Комітету ВР з питань податкової політики Данило Гетманцев.

Нагадаємо, що початок декларування в рамках податкової амністії призначено на 1 вересня 2021 року.

Згідно із цим законом №1539-ІХ, автором якого виступив офіційно Володимир Зеленський, українці зможуть «позбутися свого тягаря», показавши все нажите і сплативши з нажитого державі певний відсоток. Наприклад, готівкові кошти більше певної суми віднести в банк і заплатити 5%. Однак це не стосується чиновників, депутатів, а також осіб під санкціями.

Разом із тим, оскільки закон не містить критеріїв розмежування того, що вважається здобутим легально, зі сплатою всіх податків, а що – нелегально, то всі українці (крім чиновників і депутатів) формально підпадають під дію податкової амністії. А значить, доведеться показати все, що більше встановленого в законі «нормативу» і сплатити за це відсоток державі (наприклад, готівкові кошти більше 400 тис. грн і якщо площа квартир перевищує 120 кв. м).

Автори закону стверджували про «добровільність» декларування в рамках податкової амністії. Разом із тим, не слід вважати, що держава не отримає реальних важелів впливу на «несвідомих» українців.

Справа в тому, що в доопрацьованому податковим Комітетом Гетманцева законі Зеленського міститься норма, згідно з якою, навіть якщо ви не подали декларацію, ви вже здійснили певну дію (т. зв. «юридична фікція»).

Так, відповідно до норми закону, «особи, які мають право відповідно до цього підрозділу скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування та не скористалися таким правом, вважаються такими, що повідомили контролюючий орган про відсутність у власності станом на дату завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичної особи, одержаних (набутих) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів та/або склад та обсяг таких активів перебуває в межах, визначених пунктом 10 цього підрозділу».

Отже, ви, не подаючи декларацію, «повідомляєте» відповідні органи, що у вас майна та інших активів менше, ніж вказано у законі.

Надалі планується наступний крок.

Так, протягом 9 місяців з дня набрання чинності цим Законом Кабмін зобов'язаний розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроект про посилення контролю за повнотою оподаткування доходів фізичних осіб.

Отже, планується ввести т. зв. непрямі методи контролю за доходами українців.

Детальніше про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

«Ключовим було мотивувати людей декларувати свої активи. Мотивація спочатку повинна мати позитивний контекст: ти декларуєш і вільно можеш розпоряджатися своїми статками. А далі – непрямі методи, і це міститься в перехідних положеннях закону. Якщо не задекларував, далі можуть бути запитання: де саме ти набув ті чи інші статки. Тож це не «або-або». Спершу мотивація декларувати, а далі, якщо ти не можеш пояснити походження свого майна, це вже інша історія про інші способи оподаткування», - сказав Марченко.

«Тут радше психологічна історія, ніж фінансова.

Важливо провести масову кампанію, пояснити важливість цього кроку. Пояснити, що, задекларувавши статки, люди в майбутньому зможуть безболісно ними розпоряджатися. Це буде для них уже чиста історія.

Якщо задекларують, потім не доведеться пояснювати походження цих коштів. Ніхто не спитає, чи сплачені були податки з цих коштів. Тож якщо в когось є значні кошти для декларування, це дозволить потім купувати майно без пояснення походження коштів», - заявив міністр.

«Це вікно можливостей, щоб задекларувати кошти. Тож якщо хтось сумнівається, раджу задекларувати. В майбутньому ці кошти будуть чисті, прозорі, ніхто не спитає про їх походження», - додав він.

Сергій Марченко також підкреслив, що законопроект з непрямими методами визначення доходів може з’явитися вже цього року.

«Ми прихильники саме цієї моделі. Це питання дискусійне. Багато хто непрямі методи визначення доходів не підтримує, побоюється фіскального тиску, чогось іншого. Для мене це нормальна історія, коли податкова може оцінити після декларування приріст статків у будь-кого.

Умовно: ви задекларували кошти, а потім у вас з’являється маєток, вартість якого перевищує задекларовані активи. Тоді податкова має запитати: де ти взяв ці кошти? Зараз так не відбувається. З іншого боку, зараз складніше довести, що ти реально набув наявні кошти. Існує чимало схем легалізації. А от вже після добровільного декларування кошти можна буде вільно використовувати для придбання майна, автомобілів, предметів розкоші».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва