Голова Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Даниїла Чорненька: «Не треба забувати, що ВАКС – це суд, а не каральний орган»

08:45, 6 сентября 2021
З чим Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду зустріла другу річницю своєї діяльності.
Голова Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Даниїла Чорненька: «Не треба забувати, що ВАКС – це суд, а не каральний орган»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду працює вже два роки. 5 вересня 2019 року 11 суддів АП ВАКС, частина з яких не мали суддівського досвіду, вперше приступили до виконання повноважень суддів апеляції антикорупційного суду країни.

24 травня 2019 року головою АП ВАКС було обраню суддю Даниїлу Чорненьку, яка до того більше 17 років працювала суддею місцевого районного суду. Тоді перед головою Апеляційної палати стояло завдання запустити роботу апеляційної інстанції фактично з нуля.

У 2021 році АП ВАКС потрібно вирішувати завдання зовсім іншого виміру – від переїзду суду в нову, більш зручну будівлю, до забезпечення єдності судової практики Антикорупційного суду. Окремо перед Апеляційною палатою стоїть завдання не «потонути» в протиріччях вітчизняного кримінального процесуального законодавства та втримати баланс між вимогами суспільства та справедливим правосуддям.

З чим зустріла два роки своєї діяльності Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду та що очікувати від АП ВАКС далі, «Судово-юридичній газеті» розповіли Голова АП ВАКС Даниїла Чорненька, суддя-спікер Інна Калугіна та начальник управління з організаційного забезпечення апеляції Надія Бойко.

Голова Апеляційної палати ВАКС Даниїла Чорненька: «Ми пройшли непростий шлях, щоб стати колективом професіоналів».  

Які, на Вашу думку, є професійні досягнення у АП ВАКС за два роки його діяльності?

За два роки, що пройшли з моменту запуску роботи АП ВАКС, ми пройшли непростий шлях від призначення на посади як суддів, так і працівників апарату, до формування команди професіоналів, необхідних для виконання завдань, покладених на нас законом. Можна впевнено сказати, що АП ВАКС зараз працює ефективно та виконує всі передбачені законом обов’язки. Вважаю, що якість правосуддя нам вдається забезпечити на досить високому рівні. Те, що суд все ж «відбувся» - це досягнення суддів та працівників апарату АП ВАКС.

Ви багато років працювали суддею невеликого місцевого суду. Чи важко було адаптуватись на посаді голови фактично апеляційного суду?

Звісно, що у порівняні зі звичайним районним судом обов’язків у мене стало значно більше. Одні фінансово-бюджетні питання чого варті. Втім, у місцевому суді я отримала значний досвід перебування на посаді заступника голови суду та в. о. голови суду, тому як діяти в тих чи інших організаційних та фінансових питаннях, в цілому було зрозуміло.

У 2019 році суспільство очікувало, що після створення ВАКС та АП ВАКС буде досягнуто ледь не рішучий прорив у боротьбі з корупцією в Україні. Втім, зараз виглядає так, що попри роботу ВАКС та АП ВАКС ситуація з покаранням для осіб, підозрюваних у корупційних правопорушеннях, не надто змінилася у порівнянні з попередніми роками. ВАКС зараз нерідко критикують за те, що більш-менш складні справи також розглядаються судом досить тривалий час.

Слід розуміти, що суд, зокрема АП ВАКС, працює з тими справами та матеріалами, які надходять у суд. З 2019 по 2021 роки на перегляді АП ВАКС знаходилось загалом 45 вироків судів першої інстанції. Це не тільки рішення ВАКС, але й районних судів, які розглядали справи, підслідні САП та НАБУ,  ще до того, як ВАКС почав працювати. На перегляді Апеляційної палати зараз знаходиться 16 вироків, які надійшли для перегляду в 2021 році, з них - 5 у серпні та 1 у вересні 2021 року. Втім, вироки судів першої інстанції потрапляють в АП ВАКС не одночасно. Певний час вироки для перегляду до апеляції взагалі можуть не надходити, а потім може надійти майже одночасно кілька справ. У свою чергу Верховний Суд скасував один вирок, постановлений суддями АП ВАКС, з підстави визнання неконституційними положень ст.366-1 КК України. Тобто в межах своїх повноважень АП ВАКС робить все можливе, Палата намагається дотримуватися розумних строків розгляду справ.

Як Ви ставитесь до відомої тези про те, що ВАКС (разом з Апеляційною палатою), Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро утворюють таку собі «антикорупційну тріаду», яка покликана покласти край корупції в країні?

Я не згодна з тими громадянами, хто зараховує ВАКС та АП ВАКС до нібито існуючої «антикорупційної тріади». АП ВАКС – це перш за все суд, завдання якого полягає у справедливому судочинстві. Ми далеко не завжди задовольняємо клопотання органів досудового розслідування, а також обвинувачення в цілому. Суд здійснює правосуддя. Якщо суд почне керуватись тим, що від нього хтось щось вимагає, то це вже не буде правосуддям. До речі, всім, хто хоче, щоб АП ВАКС та суди в цілому дотримувались лише обвинувального ухилу, хотілося б нагадати, що в житті може бути так, що їм самим доведеться постати перед судом. І тоді, мабуть, вони будуть хотіти перш за все справедливого розгляду їх справи, а не обвинувального ухилу.

Доводилося чути, що АП ВАКС поки що не вдається сформувати більш-менш сталі підходи при розгляді справ, тобто забезпечити єдність судової практики. Наскільки це відповідає дійсності?

Це не зовсім так. АП ВАКС вже зробила узагальнення причин скасування судових рішень саме апеляційною палатою. Це узагальнення опубліковано на нашому сайті. Звичайно, що під час розгляду справ виникають дискусії, а якщо є дискусії, то і рішення різних судових колегій також можуть бути різними. Власне, з такими проблемами стикаються й інші апеляційні суди. АП ВАКС намагається формувати певні правові позиції, однак значно більше можливостей для забезпечення єдності судової практики є у Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, в складі якого діє Об’єднана палата, або у Великої Палати Верховного Суду.

В АП ВАКС працюють судді з різним професійним досвідом. Є «кадрові» судді, представники адвокатури та наукового середовища. Чи вдається суддям знайти спільну мову за умови різного попереднього досвіду?

Коли в складі однієї колегії працюють судді з різним професійними досвідом, то це навіть цікаво. Буває зовсім несподіваний погляд на питання, які раніше нібито були зрозумілі. Вважаю, що різний професійний досвід у суддів АП ВАКС у цілому виправдовує себе.  

Відомо, що Вища рада правосуддя відкриває дисциплінарні провадження навіть стосовно суддів Апеляційної палати ВАКС. Причина – так звані, «подвійні рішення», тобто коли апеляцію на рішення місцевого суду першої інстанції розглядає одночасно і Київський апеляційний суд, і АП ВАКС. У чому причина такого явища та як можна запобігти таким ситуаціям?

Буває так, що справу, підсудну ВАКС, чомусь розглянув місцевий суд. Відповідно, виникає питання, хто повинен переглянути рішення місцевого суду в апеляційному порядку. Хтось вважає, що це може робити апеляційний суд загальної юрисдикції, тоді як інша сторона вважає, що такий перегляд може здійснити тільки спеціалізований суд згідно з підсудністю, тобто АП ВАКС. Цю ситуацію потрібно владнати шляхом змін до Кримінального процесуального кодексу в частині більш чіткого розмежування повноважень.

Чи потребує АП ВАКС покращення умов перебування?

Апеляційна палата має необхідні ресурси для ефективного здійснення правосуддя, разом з тим на сьогодні залишається не вирішеним питання реконструкції, визначеної ще у 2018-2019 роках для постійного розміщення АП ВАКС будівлі в Солом’янському районі столиці.  Справа в тому, що площа будівлі, у якій зараз тимчасово розміщено суддів Палати та працівників управління, не відповідає вимогам ДБН України. Зокрема, зали судових засідань з врахуванням карантинних заходів не можуть забезпечити дотримання відповідних норм. Площа приміщення на одну працюючу особу  є меншою, ніж це передбачено для осіб, які утримуються під вартою. В цілому, на кожного працівника апарату нашого суду, а це 69 осіб, зараз в середньому припадає менше 4 кв. м. площі суду. Тобто наші працівники, навіть помічники суддів, працюють фактично в тісноті. Для того щоб розмістити апарат суду, довелося переобладнати навіть деякі зали судових засідань. Тому в 2020 році для розміщення суддів та апарату АП ВАКС на баланс Палати було передано приміщення лабораторного корпусу № 1 Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» по вул. Преображенська, 5/2 у м. Києві. Однак реконструкція вказаного приміщення неможлива без виділення прилеглої земельної ділянки, на якій зараз розміщені інші споруди. Три доручення Прем’єр-міністра України з приводу виділення земельної ділянки зі спорудами саме АП ВАКС, останнє з яких було в липні 2021 року, результату так і не дали. На жаль, деякі посадові особи органів виконавчої влади надають перевагу отриманню прибутку приватною юридичною особою, над необхідністю забезпечення суддів Апеляційної палати та працівників управління належними умовами праці. Маю надію, що вказане питання найближчим часом буде вирішено позитивно.

Суддя-спікер Апеляційної палати Інна Калугіна: «Суддями АП ВАКС формується й власна судова практика»

Скільки справ знаходиться зараз на розгляді суддів АП ВАКС?

На розгляді Апеляційної палати наразі знаходяться 53 кримінальні та 2 цивільні провадження, а загалом з початку роботи перебувало 2223 провадження. Справи розглядаються колегіально, для цього в АП ВАКС створено 4 постійні колегії. Крім  перегляду рішень суддів ВАКС, прийнятих за результатами розгляду кримінальних справ по суті, суддями Апеляційної палати проводиться перегляд ухвал слідчих суддів, постановлених в  рамках здійснення контролю за дотриманням прав і свобод громадян під час досудового розслідування

Скільки рішень Вищого антикорупційного суду було переглянуто АП ВАКС?

За результатами перегляду ухвал та вироків суддів ВАКС Апеляційною палатою було ухвалено 294 нові рішення, а загалом переглянуто 1417 ухвал та вироків. Кримінальні провадження, які віднесені до підсудності ВАКС, як правило, є складними та багатоепізодними, потребують проведення великої кількості судових засідань, виклику багатьох учасників  та дослідження десятків, а  іноді й сотень томів матеріалів.

Скільки рішень АП ВАКС залишено в силі або було переглянуто Верховним Судом?

Усього до Верховного Суду було оскаржено 259 рішень Апеляційної палати, 16 із них – скасовані, 10 – залишені без змін. У 209 випадках Верховний Суд відмовив у відкритті касаційного провадження, а у 24 – повернув касаційну скаргу особі, що її подала.

Чи згодні в АП ВАКС з судовою практикою Верховного Суду щодо розгляду корупційних справ?

Відповідно до норм закону при прийнятті рішення судді Апеляційної палати зобов’язані враховувати висновки Верховного Суду, але разом з тим кожне кримінальне провадження є унікальним, і під час його розгляду суд ухвалює рішення за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин. Разом з тим слід додати, що суддями Апеляційної палати активно формується й власна судова практика, зокрема, з тих питань, рішення в яких на стадії апеляційного перегляду є остаточними. І  нам дуже приємно, що висновки, зроблені суддями АП ВАКС у своїх рішеннях вивчаються, враховуються та застосовуються на практиці, як представниками сторони обвинувачення, так і сторони захисту.

Надія Бойко, начальник управління з організаційного забезпечення Апеляційної палати ВАКС

Чи є наразі потреба в доборі штату апарату АП ВАКС?

Така потреба є. У нас вакантні ще 15 посад. Втім, навіть якщо провести конкурси на вакантні посади, через малу площу приміщень суду та тісноту буде важко розмістити нових працівників апарату. Є настільки тісні приміщення, де навіть одному важко працювати. Є також приміщення, у яких одночасно працюють працівники канцелярії, бухгалтерії тощо.

Чи є якісь особливості при проведенні конкурсів на посади працівників апарату АП ВАКС?

Вимоги до кандидатів на посади такі ж самі, як і до кандидатів в інші апеляційні суди. Тобто треба мати відповідну освіту, інколи досвід роботи, вільно володіти державною мовою та ін. Головна особливість конкурсів в управління АП ВАКС полягає в тому, що ми маємо можливість обирати кращих з кращих на ті чи інші посади, оскільки буває так, що на одне вакантне місце в управлінні АП ВАКС претендують зразу 30 осіб. За таких обставин ми можемо обрати найбільш кваліфікованого кандидата.

Яка заробітна плата в апараті АП ВАКС?

Якщо брати посаду секретаря судових засідань, то середня заробітна плата секретарів АП ВАКС складає 20 000 грн. Помічники суддів отримують заробітну плату від 25 000 грн. Виплата заробітної плати в такому розмірі є тимчасовою, пов’язана з наявністю вакансії судді та 15 працівників управління.

Багато працівників звільняється з апарату АП ВАКС з тих чи інших причин?

Звільнення з роботи працівників апарату для нас не є типовим явищем. Якщо працівники звільняються, то це, як правило, відбувається лише у зв’язку з певними життєвими обставинами, які склалися у працівників апарату.

 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду