Кабмін схвалив законопроект про Національну програму інформатизації

15:59, 29 октября 2021
Нова Національна програма інформатизації має задовольнити інформаційні потреби, реалізувати права і свободи громадян, забезпечити кіберзахист держави.
Кабмін схвалив законопроект про Національну програму інформатизації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вчора, 29 жовтня, Кабмін розглянув законопроект про Національну програму інформатизації. Це питання є досить актуальним у наш час, адже сучасний світ вимагає нового понятійного апарату та організаційно-правових механізмів.

Нагадаємо, Закон України «Про Національну програму інформатизації» був прийнятий ще у 1998 році, але за цей час суттєвих змін він не зазнавав.

За цим законом, Національна програма інформатизації визначає стратегію забезпечення інформаційних потреб та інформаційної підтримки соціально-економічної, екологічної, науково-технічної, оборонної, національно-культурної та інших загальнодержавних сфер.  Національна програма інформатизації включає:  Концепцію Національної програми інформатизації;  сукупність державних програм з інформатизації;  галузеві програми та проекти інформатизації;  регіональні програми та проекти інформатизації;  програми та проекти інформатизації органів місцевого самоврядування.

Прийняття нового законопроєкту має забезпечити інфраструктури для інформаційного суспільства та впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій для підтримки органів державної влади, місцевого самоврядування та об’єднаних територіальних громад у різних сферах загальнодержавного значення.

Окрім фінансування заходів з інформатизації, нагальними є питання координації, моніторингу та оцінки результатів їх виконання, побудова логіки процесу, яка відповідає сьогоденню.

Отже, проект пропонує:

  • оновити термінологію, понятійний апарат та визначення сфери інформатизації;
  • окреслити та розширити права та обов’язки учасників процесу інформатизації;
  • врегулювати механізм взаємодії з урахуванням вимог законів України «Про інформацію», «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про адвокатське право і суміжні права», «Про публічні закупівлі», «Про електронні комунікації», «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» тощо;
  • залучити інформаційні та цифрові технології в держуправління та суспільно-економічні відносини;
  • подолати цифрову нерівність;
  • забезпечити безпеку інформаційної діяльності та кіберзахист;
  • інтегрувати Україну у світовий інформаційний простір.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки