Бюро економічної безпеки запустилося: які злочини будуть розслідувати його детективи

16:43, 25 ноября 2021
Закон про підслідність БЕБ підписано Президентом, але він ще не набрав чинності.
Бюро економічної безпеки запустилося: які злочини будуть розслідувати його детективи
Джерело фото: zn.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України погодився з пропозицією Бюро економічної безпеки про початок його діяльності та можливість виконання зазначеним Бюро функцій та завдань щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави.

Про це зазначено в Розпорядженні Кабміну від 24 листопада 2021 р. № 1493-р «Про початок діяльності Бюро економічної безпеки».

Крім того, подейкують, що КМУ таки визначився з місцем розташування центрального аппарату БЕБ: ним стане колишнє приміщення ДФС по вул. Шолуденка 31.

Ще раніше директор Бюро заявив про готовність приймати кримінальні провадження та повідомив, що він очікує, що перші кримінальні провадження передадуть в БЕБ в кількості 1500-2000. Передача буде здійснюватися одразу з початком роботи Бюро.

Передача кримінальних проваджень, які підслідні БЕБ, від Нацполіції та СБУ буде здійснюватися відповідно до Прикінцевих та Перехідних положень Закону «Про Бюро економічної безпеки України» протягом 2 місяців з моменту старту роботи Бюро – шляхом прийняття рішень прокурорами у відповідних кримінальних провадженнях.

Що ж це за провадження

Нещодавна Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект № 3959-1 «Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України». 22.11.2021 Закон підписав Президент, але він ще не набрав чинності.

Без цього закону Бюро економічної безпеки України не могло б розпочати свою роботу, оскільки саме ним визначається, що саме БЕБ повинно розслідувати.

Одразу необхідно зазначити, що ті кримінальні провадження, по яких НАБУ вже проводиться досудове розслідування на момент набрання чинності цим законом, залишаться в НАБУ.

Отже, детективи Бюро економічної безпеки України будуть здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених наступними статтями Кримінального кодексу України:

-стаття 199. Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів;

таття 200. Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення;

таття 203-2. Незаконна діяльність з організації або проведення азартних ігор, лотерей;

таття 204. Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів;

-стаття 205-1. Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб – підприємців;

таття 206. Протидія законній господарській діяльності;

таття 212. Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів);

таття 212-1. Ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування;

таття 218-1. Доведення банку до неплатоспроможності;

таття 219. Доведення до банкрутства;

таття 220-1. Порушення порядку ведення бази даних про вкладників або порядку формування звітності;

-стаття 220-2. Фальсифікація фінансових документів та звітності фінансової організації, приховування неплатоспроможності фінансової установи або підстав для відкликання (анулювання) ліцензії фінансової установи;

таття 222. Шахрайство з фінансовими ресурсами;

таття 222-1. Маніпулювання на організованих ринках;

таття 223-1. Підроблення документів, які подаються для реєстрації випуску цінних паперів;

таття 224. Виготовлення, збут та використання підроблених цінних паперів (крім державних цінних паперів);

таття 229. Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару;

таття 231. Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю;

-стаття 232. Розголошення комерційної, банківської таємниці або професійної таємниці на ринках капіталу та організованих товарних ринках;

таття 232-1. Незаконне використання інсайдерської інформації;

таття 232-2. Приховування інформації про діяльність емітента;

таття 233. Незаконна приватизація державного, комунального майна.

Одночасно БЕБ буде розслідувати злочини, передбачені наступними нормами Кримінального кодексу України (у разі якщо досудове розслідування таких кримінальних правопорушень не віднесено до підслідності Державного бюро розслідувань чи Національного антикорупційного бюро України):

-статтею 191 (якщо предметом кримінального правопорушення є бюджетне відшкодування);

-статтею 206-2 Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації;

-статтею 210 Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням;

-статтею 211 Видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону,

-статтями 191 (крім випадку, передбаченого пунктом 2 частини третьої цієї статті) та 364 Кримінального кодексу України, за умови, якщо розмір предмета таких кримінальних правопорушень або завданої ними шкоди становить від п’ятисот до двох тисяч розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення кримінального правопорушення, та їх вчинено службовою особою державного органу, органу місцевого самоврядування, суб’єкта господарювання, у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50 відсотків, та досудове розслідування таких кримінальних правопорушень не віднесено до підслідності Державного бюро розслідувань чи Національного антикорупційного бюро України.

Якщо під час розслідування вищезазначених кримінальних правопорушень, будуть встановлені кримінальні правопорушення, передбачені статтями 192, 216, 358, 366, 369 Кримінального кодексу України, вчинені особою, стосовно якої здійснюється досудове розслідування, або іншою особою, якщо вони пов’язані з кримінальними правопорушеннями, вчиненими особою, стосовно якої здійснюється досудове розслідування, такі правопорушення можуть розслідуватися детективами органів Бюро економічної безпеки України, у разі якщо досудове розслідування таких кримінальних правопорушень не віднесено до підслідності Державного бюро розслідувань чи Національного антикорупційного бюро України.

Абзац перший частини п’ятої статті 36 викладається в такій редакції:

«5.Генеральний прокурор, керівник обласної прокуратури, їх перші заступники та заступники своєю вмотивованою постановою мають право доручити здійснення досудового розслідування будь-якого кримінального правопорушення іншому органу досудового розслідування, у тому числі слідчому підрозділу вищого рівня в межах одного органу, у разі неефективного досудового розслідування. Право доручати у разі неефективного досудового розслідування іншому органу досудового розслідування здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Бюро економічної безпеки України, а також доручати Бюро економічної безпеки України розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності інших органів досудового розслідування, мають: Генеральний прокурор, особа, яка виконує його обов’язки, його перший заступник та заступники. Забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, іншому органу досудового розслідування».

Зазнають змін і інші норми КПК.

Зокрема, стаття 218 кодексу.

Якщо слідчому із заяви, повідомлення або інших джерел стало відомо про обставини, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення, розслідування якого не віднесене до його компетенції, він зобов’язаний протягом п’яти днів з дня встановлення таких обставин письмово повідомити про них прокурора та проводити розслідування доти, допоки прокурор не визначить іншу підслідність.

Прокурор розглядає письмове повідомлення слідчого протягом десяти днів з дня його отримання та в разі підтвердження наведених у ньому обставин зобов’язаний прийняти постанову про визначення підслідності.

Прокурор у разі самостійного встановлення обставин, що свідчать про необхідність визначення іншої підслідності, протягом десяти днів з дня встановлення таких обставин зобов’язаний прийняти постанову про визначення підслідності.

Змінюється і частина 7 статті 214 КПК.

Якщо відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені прокурором, він зобов’язаний протягом п’яти робочих днів з дня внесення таких відомостей з дотриманням правил підслідності передати наявні у нього матеріали до відповідного органу досудового розслідування та доручити проведення досудового розслідування.

Раніше розповідалося, як кандидати в Бюро економічної безпеки проходили тестування

Окрім того, Рада ухвалила закон про адміністративну процедуру: які грошові стягнення та заходи впливу будуть застосовуватися.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде