Лікарі повинні входити до Палат: МОЗ пропонує ввести обмеження для діяльності лікарів

18:41, 3 декабря 2021
Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроект, що запроваджує самоврядування медичних професій на основі Палат, які видають свідоцтво про право на здійснення професійної діяльності.
Лікарі повинні входити до Палат: МОЗ пропонує ввести обмеження для діяльності лікарів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Медичні працівники, які мають намір здійснювати професійну діяльність,  повинні входити до складу професійних Палат і сплачувати внески. Про це йдеться у проекті Закону «Про самоврядування у сфері охорони здоров’я в Україні», який розроблений Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ).

У законопроекті передбачено професійне самоврядування медичних професій, яке має бути незалежним від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб.

Організаціями професійного самоврядування медичних професій є Палати:

1) Палата лікарів сімейної медицини;

2) Палата лікарів спеціалістів;

3) Палата стоматологів;

4) Палата медичних спеціалістів;

5) Фармацевтична палата.

До Палати лікарів сімейної медицини входять лікарі, які мають право на здійснення медичної діяльності у сфері надання первинної медичної допомоги.

До Палати лікарів спеціалістів входять лікарі та особи з вищою немедичною освітою, які мають право на здійснення медичної діяльності, крім тих, що здійснюють медичну діяльність у сфері стоматології та первинної медичної допомоги.

До Палати стоматологів входять лікарі, які мають право на здійснення медичної діяльності у сфері стоматології.

До Палати медичних спеціалістів входять молодші спеціалісти, фахові молодші бакалаври, молодші бакалаври, бакалаври з медичною освітою, магістри, доктори філософії та доктори наук за спеціальністю «Медсестринство», які мають право на здійснення медичної діяльності.

До Фармацевтичної палати входять особи, що мають фармацевтичну освіту будь-якого рівня та ступеню (молодший спеціаліст, молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук) та прирівняні до них.

При цьому представник медичної професії, який має більш ніж одну спеціальність у сфері охорони здоров’я, може бути членом декількох Палат.

Палата медичної професії: надає право здійснювати медичну та фармацевтичну діяльність та видає свідоцтво про право на здійснення такої діяльності; забезпечує створення та ведення Реєстру представників медичних професій, підтримує його діяльність; встановлює критерії якості тощо.

У складі Палат утворюються та діють: загальні збори представників медичних професій; Вища Рада Палати; Вища наукова рада Палати; Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія Палати; Ревізійна комісія Палати тощо.

Запроваджується професійний збір. Він сплачується представником медичних професій самостійно або роботодавцем, за умови, якщо це передбачено колективним договором або контрактом. Кошти, отримані від сплати, повинні використовуватися виключно на виконання функцій Палати.

Передбачено і дисциплінарне провадження – це процедура розгляду письмової (електронної) скарги, яка містить відомості про наявність у діяннях (бездіяльності) представника медичних професій ознак дисциплінарного проступку. Підставою для такого провадження  є вчинення дисциплінарного проступку.

Особа, чиї права порушено діями або бездіяльністю представника медичних професій, має право на звернення до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Палати зі скаргою, з метою притягнення представника медичних професій до професійної дисциплінарної відповідальності.

Раніше «Судово-юридична газета» детально проаналізувала основні аспекти запропонованого МОЗ законопроекту.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області