Як взаємодіятимуть електронні реєстри: система «Трембіта»

08:30, 6 декабря 2021
Україна поглиблюється у цифровізацію: як даними обмінюються реєстри, у чому різниця із нововведеннями та «стариною» та яка проблема із захистом персональних даних.
Як взаємодіятимуть електронні реєстри: система «Трембіта»
Джерело фото: growhow.in.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» газета писала, що Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своїй авторській колонці для «Фокус» розповів, скільки зараз існує реєстрів і які проблеми вони мають.

За його словами, на даний момент існує понад 350 реєстрів. Усі вони створювалися в різний час за різними технологіями, законами чи постановами.

«Так звана "нормативка" в них неоднорідна — вони регулюються понад 150 законами. В одного реєстру свої правила, в іншого — свої. Тому з них дуже складно отримувати інформацію та створювати систему, в якій дані бігали б дуже швидко», - додав Міністр.

Для оптимізації цих процесів, очевидно, потрібно впровадження єдиної національної платформи обміну даними між органами влади та їх реєстрами.

Ухвалений Верховною Радою 18 листопада проект Закону «Про публічні електронні реєстри» зазначає, що система електронної взаємодії (далі – СЕВ) забезпечує здійснення інформаційної взаємодії реєстрів шляхом автоматизованого обміну електронними повідомленнями між постачальниками та отримувачами за допомогою інстальованих до програмно-апаратних комплексів відповідних реєстрів її модульних елементів.

СЕВ, або ж «Трембіта», формується на основі естонської платформи обміну даними X-ROAD, яка є фундаментом естонського цифрового суспільства.

«Трембіта» дозволяє органам влади швидко обмінюватися даними, при чому вони зберігаються у тому самому місці, де їх створили. В Україні вона запрацювала у 2019 році. Тоді ж у рамках програми «Доступні ліки» вперше обмінялися Держлікслужба та Національна служба здоров’я України.

Тобто для надання державних послуг дані будуть «стягуватися» з різних реєстрів. Зараз ми це можемо побачити на прикладі нещодавніх нововведень – надання соціальних послуг через Портал Дія.

Федоров пояснював: «Максимальна кількість інформації підтягується онлайн, не потрібно вводити дані, які і так є в реєстрі. Якщо все-таки якоїсь інформації немає, то не потрібно ходити в державні органи. Можна сфотографувати документи, відсканувати і завантажити та відправити. Все зроблено максимально просто, щоб не витрачати зайвий час».

Щодо захисту цих реєстрів, то у статті  Закону «Про публічні електронні реєстри» зазначено, що для забезпечення захисту реєстрової інформації під час її передачі через мережу інтернет використовуються засоби криптографічного захисту інформації з обмеженим доступом (крім засобів захисту службової інформації та інформації, що становить державну таємницю), якщо інше не встановлено законом.

Стаття 34 цього ж Закону передбачає, що надання реєстрової інформації здійснюється з дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних», а реєстрова інформація з обмеженим доступом надається в порядку і на умовах, визначених Законом України «Про доступ до публічної інформації» та іншими спеціальними законами.

Водночас Законом «Про захист персональних даних» зазначається, що персональні дані – це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Погодьтеся, що таке визначення не дає конкретно зрозуміти, що таке персональні дані. Можливо, до цього можна віднести дату народження? Тоді на сайті Єдиного реєстру боржників у відкритому доступі можна побачити, наприклад, боржників, що перешкоджають у побаченні з дитиною. Там зазначені ПІБ та дати народження осіб.  

«Судово-юридична газета» також з’ясовувала, хто є держателями популярних реєстрів. Ось таблиця:

 

Та як зауважив Федоров, усього в Україні буде сім базових реєстрів. Вони і утворять ядро державних реєстрів.

«Інші реєстри мають отримувати або звіряти дані із ними. Трембіта — система електронної взаємодії — дозволить поєднати реєстри між собою. Якщо виникне потреба перевірити інформацію, кожен реєстр зможе автоматично запросити її в іншого реєстру. Тобто вам більше не треба буде ходити у кілька кабінетів та збирати копії довідок. Чиновник створює запит, а система збере усе за вас», - додав Міністр.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва