Федоров пояснив, що таке базові реєстри й навіщо вони потрібні

08:25, 25 ноября 2021
Скільки в Україні буде таких реєстрів та як дані захищатимуться.
Федоров пояснив, що таке базові реєстри й навіщо вони потрібні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 листопада Верховна Рада прийняла закон  №2110 «Про публічні електронні реєстри».

Закон передбачає встановлення правових, організаційних і фінансових засад створення та функціонування публічних електронних реєстрів з метою захисту прав та інтересів фізичних і юридичних осіб під час створення, зберігання, оброблення та використання інформації в публічних електронних реєстрах.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своїй авторській колонці для «Фокус» розповів, скільки зараз існує реєстрів, які проблеми вони мають та як дані будуть захищатися.

За його словами, на даний момент існує понад 350 реєстрів. Усі вони створювалися в різний час за різними технологіями, законами чи постановами.

«Так звана "нормативка" в них неоднорідна — вони регулюються понад 150 законами. В одного реєстру свої правила, в іншого — свої. Тому з них дуже складно отримувати інформацію та створювати систему, в якій дані бігали б дуже швидко», - додав міністр.

Через це і був розроблений та ухвалений законопроект №2110 про державні реєстри. Як зазначив Федоров, це допоможе оптимізувати наявні реєстри, зробити їх ефективними, а їхні дані якісними.

«Законопроект запроваджує поняття "базових реєстрів". Це ті реєстри, інформація в яких є першоджерелом для всіх інших реєстрів. Наприклад, Єдиний державний демографічний реєстр міститиме усю основну інформацію про людину — її вік, ПІБ, ідентифікаційні документи. Це дозволить іншим реєстрам не дублювати ці дані, а просто підтягувати їх з ЄДР», - розповів міністр.

Зазначається, що усього в Україні буде сім базових реєстрів. Вони і утворять ядро державних реєстрів.

«Інші реєстри мають отримувати або звіряти дані із ними. Трембіта — система електронної взаємодії — дозволить поєднати реєстри між собою. Якщо виникне потреба перевірити інформацію, кожен реєстр зможе автоматично запросити її в іншого реєстру. Тобто вам більше не треба буде ходити у кілька кабінетів та збирати копії довідок. Чиновник створює запит, а система збере усе за вас», - додає Федоров. 

Щодо захисту персональних даних, то міністр заявив, що більшість базових реєстрів, що існують зараз, мають свої системи захисту. Але після прийняття законопроекту з’являться нові.

«Наприклад, для передачі даних будуть використовуватися спеціальні канали з шифруванням та криптографічні засоби. Усі держателі реєстрів повинні будуть робити резервні копїї, наприклад, на випадок атаки на реєстр. Також для авторизації у реєстрі держслужбовці мають використовувати КЕП. Це залишить електронний слід, тобто будь-яку інформацію неможливо буде змінити анонімно», - зазначив Федоров.

Раніше «Судово-юридична газета» з’ясовувала, чи потрібно буде платити за користування електронною реєстровою інформацією.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді