Верховна Рада звільнила від оподаткування «тисячу Зеленського» та квитки на спортивні змагання

12:19, 17 декабря 2021
«Вовину тисяча» не обкладатимуть податками: про це ухвалено відповідний закон.
Верховна Рада звільнила від оподаткування «тисячу Зеленського» та квитки на спортивні змагання
Джерело фото: konkurent.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада звільнила від оподаткування так звану «Вовину тисячу». Мова йде про вакцинованих українців, які взяли участь в програмі «єПідтримка», що була ініційована Президентом України, яка стартує з 19 грудня і триватиме впродовж наступного року.

В рамках програми громадяни зможуть отримати від держави підтримку в розмірі 1 000 гривень. За ці кошти можна буде придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал або купити квитки для мандрівок усередині країни – на внутрішні авіа- та залізничні рейси, а також придбати книжки. Участь в програмі зможуть взяти повнолітні громадяни, які пройшли повний курс вакцинації, що підтверджується відповідним сертифікатом у мобільному застосунку «Дія».

Проте, запровадивши програму, посадовці не подбали про звільнення цієї суми від оподаткування. Виправляти ситуацію довелося вже депутатам.

Тож парламентарі підтримали поправку в проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки сфери спорту (реєстр. № 4577 від 06.01.2021 ).

Автором законопроекту є олімпійський чемпіон та депутат від «Слуги народу» Жан Беленюк.

Він пропонував встановити ставку оподаткування по операціях з реалізації квитків на спортивні заходи всеукраїнського та міжнародного рівнів на рівні 7 відсотків.

В Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики вирішили, що необхідно розширити зміст законопроекту.

Тому члени Комітету додали в нього декілька поправок, однією із яких є запровадження норми, що звільняє від оподаткування військовим збором та ПДФО дохід від допомоги, який виплачується або надається за рахунок Державного бюджету в рамках програми підтримки вакцинованих українців.

Зазначимо, що вищезазначена поправка в першому читанні не розглядалася.

Крім того, тимчасово, до 1 січня 2024 року  :

  • операції з постачання послуг із доступу на всеукраїнські та міжнародні спортивні заходи, що підтверджується наданням квитка (абонемента) на перегляд таких спортивних заходів, оподатковуються податком на додану вартість за ставкою у розмірі 7 відсотків.
  • до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включається вартість квитків та/або абонементів, що надаються роботодавцем платнику податку безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) для перегляду всеукраїнських та міжнародних спортивних заходів, які проводяться в Україні, за умови що їх вартість сукупно (у розрахунку на рік) не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року;
  • звільняється від оподаткування військовим збором вартість квитків та/або абонементів, що надаються роботодавцем платнику податку безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) для перегляду всеукраїнських та міжнародних спортивних заходів, які проводяться в Україні, за умови що їх вартість сукупно (у розрахунку на рік) не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року.

Раніше стало відомо, що адвокатам дозволять обирати спрощену систему оподаткування, але обмежать у кількості найманих працівників.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир