Кабмін змінив умови призначення членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти: деталі

19:33, 3 февраля 2022
Кабінет Міністрів України вніс зміни до Положення про конкурс щодо обрання членів НАЗЯВО.
Кабмін змінив умови призначення членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти: деталі
Джерело фото: vseosvita.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кандидати у члени Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) зможуть в заяві зазначати 2 галузі знань, а представництво Національної академії наук зменшиться. Відповідні зміни до Положення про конкурс щодо обрання членів НАЗЯВО для приведення у відповідність з новими законодавчими нормамами формування складу Національного агентства, внесеними в Закон України «Про вищу освіту», затвердив Кабінет Міністрів.

Передбачено, що обмеження кількості осіб від галузі знань розповсюджуватиметься лише на кандидатів, висунутих Національною академією наук (НАН), національними галузевими академіями наук, закладами вищої освіти державної, комунальної чи приватної форми власності.

Також кандидати у члени НАЗЯВО зможуть в заяві зазначати 2 галузі знань, що підвищує шанси потрапити до складу агентства.

Саме НАЗЯВО складається з 23 осіб, які призначаються Кабміном на підставі рішення Конкурсної комісії з відбору членів Національного агентства за результатами конкурсного відбору, що проводиться з дотриманням принципів гендерного балансу та галузевого представництва.

До складу НАЗЯВО увійдуть 3 особи з числа представників всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, 2 особи з числа здобувачів вищої освіти першого або другого рівня та не менше одного представника з числа осіб, які працюють у:

Національній академії наук;

Національній галузевій академії наук (по представнику від кожної академії);

закладі вищої освіти (ЗВО) державної форми власності;

ЗВО комунальної форми власності;

ЗВО приватної форми власності.

Для тих, хто хоче поборотися за членство у НАЗЯВО, треба володіти державною мовою, мати досвід наукової (науково-педагогічної) чи фахової роботи не менше 3 років (крім здобувачів вищої освіти); дотримуватися академічної доброчесності тощо.

Нагадаємо, 13 жовтня постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду скасовано рішення про затвердження складу НАЗЯВО. Зокрема Суд визнав незаконним рішення Конкурсної комісії з відбору членів НАЗЯВО, яке було ухвалене 5 грудня 2018 року, та скасував його. Крім того, протиправним було визнано розпорядження Кабінету Міністрів України про затвердження відповідного складу разом із головою Сергієм Квітом. Відповідно, орган, який розробляє положення про акредитацію освітніх програм; проводить  акредитацію освітніх програм, розробляє вимоги до рівня наукової кваліфікації осіб, які здобувають наукові ступені тощо, виявився неповноважним.

2 листопада Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» (№ 6197), яким передбачено можливість МОН призначити тимчасовий склад НАЗЯВО без проведення конкурсу.

Нарешті на початку січня Квіта рішенням Кабінету Міністрів знову призначили керівником НАЗЯВО.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду