Обмеження виробництва й обігу одноразового пластику: чи дійсно законопроект відповідає зазначеній меті

08:24, 7 февраля 2022
Які зауваження дало Головне науково-експертне управління.
Обмеження виробництва й обігу одноразового пластику: чи дійсно законопроект відповідає зазначеній меті
Джерело фото: Pixabay
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2 лютого Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування вирішив провести круглий стіл з обговорення законопроекту № 6077 «Про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України».

Обговорення проводитимуть, враховуючи висновок, яке дало Головне науково-експертне управління.

Тож у документі йдеться, що відповідно до преамбули проекту «цей Закон спрямований на скорочення обсягу утворення відходів, зменшення негативного впливу пластикової продукції одноразового використання як шкідливої для навколишнього природного середовища та здоров’я  людей».

Однак Управління зазначає, що у проекті йдеться лише про «заборони» та «маркування» окремих видів пластикової продукції одноразового використання.

«Водночас, інші способи скорочення обсягу утворення відходів такої продукції у проекті не розглядаються», - йдеться у зауваженнях.

Також відповідно до назви проекту в ньому мають розглядатися питання обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України.

«Проте у проекті фактично йдеться про заборону виробництва та обігу такої продукції  та маркування пластикової продукції одноразового використання. Отже, зміст проекту не узгоджується з його назвою та преамбулою», - наголошує Головне науково-експертне управління.

Окремо звернено на увагу, що проектом забороняється виробництво, ввезення на митну територію України, введення в обіг та розповсюдження на території України гігієнічних ватних паличок.

Звичайно, за винятком тих, які використовуються у закладах охорони здоров’я під час здійснення медичного обслуговування населення та/або надання реабілітаційної допомоги.

Однак Управління вважає, зі змісту запропонованого положення залишається незрозумілим: яким чином пацієнти за необхідності зможуть отримати гігієнічні ватні палички, у тому числі у випадку амбулаторного лікування.

Також це стосується того,  яким чином особи, які не є пацієнтами, за необхідності зможуть придбати палички. Наприклад, особи, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, що буде заборонено згідно з законом про обмеження використання пластикових пакетів, який набуває чинності.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду